Diari digital d'Andorra Bondia
Agricultura veu un problema amb les abelles localitzat a la Massana
Agricultura veu un problema amb les abelles localitzat a la Massana

Agricultura veu un problema amb les abelles localitzat a la Massana


Escrit per: 
M.S.C.

Les declaracions fetes pels apicultors semblen indicar que hi hauria un problema amb les colònies d’abelles geogràficament localitzat a la parròquia de la Massana. El director d’Agricultura, Landry Riba, va explicar que, a falta de completar les dades perquè encara manquen algunes declaracions per fer, les explotacions massanenques haurien patit una mortalitat superior a l’habitual. Això ha esvaït la preocupació generada fa un temps arran dels comentaris d’alguns membres del sector. “A mesura que les declaracions han anat avançant ens han tranquil·litzat”, va dir Riba, i va afegir que “si hi hagués un problema  seria localitzat”, mentre que a la resta hi ha una “normalitat aparent”. 
Tot i així, va indicar que “això no vol dir que no hàgim de ser prudents”. De fet va apuntar que si totes les explotacions que falten per declarar no registressin pèrdues s’estaria dins de la normalitat. Les dades recollides fins ara assenyalen que hi ha un sol cas de mortaldat per sobre del normal a Sant Julià de Lòria i també un a Canillo i un a Encamp.
Quant a la situació que s’ha produït a la Massana, Riba va avançar que es podria deure a un aspecte “fortuït”, per casualitat, d’aquest any, però en tot cas serà en el moment que s’hagi recollit totes les dades quan caldrà analitzar la relació causal. El director d’Agricultura va afirmar que ara per ara costa identificar un possible motiu perquè la informació de què es disposa –els tractaments o els episodis meteorològics que poden tenir un impacte negatiu en les abelles– no coincideix en el temps. Qüestionat sobre l’impacte del tractament contra la processionària, Riba va exposar que tot i que aquests productes no haurien d’afectar aquests insectes –i així ho ha assenyalat l’empresa que va dur a terme la campanya–, no es pot descartar al cent per cent. Per això, en el cas que es vegi que hi ha una relació temporal o geogràfica entre els dos fets s’haurà d’aprofundir en la investigació.
Ara s’ha demanat als apicultors (tal com es fa normalment) que siguin rigorosos en el maneig de les colònies, que tinguin cura dels estats sanitaris i que qualsevol fet excepcional el notifiquin, unes actuacions no només interessants per a l’explotació en qüestió sinó per al col·lectiu i per a Agricultura com a gestors que són. Així mateix, Riba va exposar que ara caldrà tenir un feedback dels apicultors per verificar si les colònies estan afeblides o si hi ha abandonament. També va apuntar que cal posar en relació les xifres de mortaldat que es registrin amb la grandària de les explotacions del país, ja que “que se’t mori tot pot voler dir quatre arnes”.
Altres fonts properes al sector van assenyalar, però, que hi ha hagut problemes importants a Ordino i també a Sant Julià de Lòria, on un apicultor ha perdut la totalitat de les arnes (més de 50). Aquestes fonts també van lamentar la posició adoptada des del Govern, ja que no permet avançar en les causes que han motivat aquestes baixes inhabituals. També es van referir al tractament contra la processionària, que en principi s’ha indicat que és innocu, indicant que tot és correcte fins que no es demostra el contrari, encara que això no vol dir que calgui focalitzar-se en aquests tractaments.

Situació als països veïns
El director d’Agricultura va afirmar que Andorra no pateix els problemes de les grans zones agrícoles, on els productes fitosanitaris que es van utilitzar en el passat han quedat acumulats en el medi natural i ara provoquen inconvenients, alguns dels quals són l’afectació en les abelles. Al Principat aquests productes no es van fer servir, i per tant el nivell de l’impacte que poden tenir no és el mateix perquè no han estat rebuts directament pel medi. Amb tot, Riba sí que va acceptar que els eixams que els apicultors utilitzen són importats i, per tant, han estat en contacte amb aquestes substàncies. Tot i que no es contagien, l’organisme sí que les conserva i les acumula. Amb la cera que es posa a l’interior de les caixes i altres elements del món apícola es dona la mateixa situació. El que sí que s’ha registrat al país és un paràsit de les abelles, un fenomen que es dona a escala mundial.

El sector
Des d’Agricultura es destaca que les sensacions en el sector de l’apicultura són positives perquè cada any apareix una nova empresa que decideix comercialitzar el producte, una xifra que Riba indica que cal tenir en compte si es posa en relació amb la grandària del sector. En aquest sentit, va apuntar que “el sector està motivat, hi ha ganes”, i que “progressivament apareixen petites iniciatives de microempreses que aposten per posar el producte al mercat”.

abelles
apicultors
agricultura
problema
Massana
Número de vots: 650
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic