Diari digital d'Andorra Bondia
Alberca detecta mancances per investigar certs delictes tecnològics
Alberca detecta mancances per investigar certs delictes tecnològics

Alberca detecta mancances per investigar certs delictes tecnològics


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El fiscal general, Alfons Alberca, remarca la necessitat de regular les tècniques especials d’investigació. Segons el fiscal general, “hi ha delictes tecnològics que, a data d’avui, no es poden investigar”. Per aquest motiu, Alberca és partidari que les tècniques d’enquesta i d’investigació siguin idònies segons els delicte.  En la reforma del Codi Penal, recentment aprovada i en la qual es tipificava el delicte fiscal, es va intentar, per part del Govern de DA, que el text permetés intervenir les comunicacions en tot tipus de delictes, i no només en els delictes majors i els menors de corrupció i tràfic d’influències, com fins ara. Aquesta opció va tenir veus contràries del món de l’advocacia i dels grups parlamentaris de l’oposició, per possibles vulneracions de drets fonamentals, i la qüestió va quedar apartada per a una futura regulació. Sense entrar en el redactat que va proposar l’executiu, Alberca informa que és una necessitat ampliar la investigació, no només per esbrinar possibles delictes, sinó perquè, diu, “són els canals que s’utilitzen per cometre’ls”.
El fiscal general defensa que, en tota investigació, hi ha d’haver una cobertura legal i que, si un batlle l’ha de resoldre, hauria de dir què ha motivat la seva resolució en cada cas concret. “Qualsevol resolució ha d’estar motivada. El problema de les noves tecnologies és que, amb l’evolució de les comunicacions, al final no investigues un delicte, sinó la fórmula de cometre’l”. Alberca posa exemples concrets i manifesta que, “a través del WhatsApp, es poden fer amenaces, assetjament escolar. Si no pots intervenir el WhatsApp o la comunicació, difícilment podràs arribar a saber qui ho ha fet i, per tant, aquestes qüestions poden quedar sempre impunes”, comenta. 

Adaptar el procediment
Per tot això, el fiscal general manifesta que s’ha d’adaptar el text del procediment a la manera com s’ha portat a terme el delicte, ja que ara ha canviat. A més, Alberca remarca que actualment, tal com està la llei,  “els danys informàtics no entren en les investigacions tecnològiques. Aleshores, si no pots descobrir quina és l’adreça IP que ha enviat el virus o el cavall de Troia, difícilment se’n sabrà l’autoria”. 
Així doncs, el fiscal general destaca que, fins que no es reguli el procediment, les tècniques d’investigació de l’ordre jurídic andorrà tenen una mancança. A més, el fiscal general destaca que  la utilització de les noves tecnologies per cometre els delictes pot tenir una repercussió més àmplia, ja que “és una problemàtica en la forma d’execució del delicte. 
 Abans, l’assetjament es feia a  través d’un paper físic; ara, amb les xarxes socials, hi poden haver milers de persones que el reben. Potser l’assetjador no n’és conscient, del gran abast que pot tenir l’assetjament”. 
Per tot això, des de la Fiscalia General, remarquen la necessitat de regular les formes d’investigar, per tal que siguin “idònies a les noves realitats, segons els delictes”, va dir Alberca  –sense especificar si els delictes haurien de ser majors o menors–, amb l’objectiu de determinar-ne l’autoria. En el darrer discurs de l’any judicial, Alberca ja va remarcar la necessitat d’ampliar les investigacions que utilitzen les intervencions de comunicacions en altres delictes, ja manifestada anteriorment, i d’impulsar definitivament la regulació del procediment civil, “així com examinar la possibilitat d’una reforma extensa del Codi de procediment penal. L’objectiu és adequar l’ús de les noves tecnologies al procés penal; introduir la fórmula de la conformitat en la fase intermèdia del procés i ampliar els supòsits d’ordenança penal en fase d’instrucció; desenvolupar la regulació de les tècniques especials d’investigació i ampliar el termini de secret de les actuacions, així com facilitar i millorar objectivament l’accés a la informació financera i comptable per part dels investigadors, entre d’altres. Tot això, salvaguardant, en just equilibri, el dret a la intimitat i a la seguretat dels intervinents o afectats, i actualitzant ensems les noves formes o tècniques d’investigació ja previstes als diversos instruments internacionals, vigents al Principat”, va dir. 

Alberca
fiscal general
delictes tecnològics
investigar
mancances
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic