Diari digital d'Andorra Bondia

Albert Batalla anuncia la creació a la Seu d'un curs de formació continuada per a formatgers del Pirineu


Escrit per: 
Agències

 

Cap de setmana de fira a la capital urgellenca. I un any més el certamen multisectorial de Sant Ermengol inclou la Fira del Formatge del Pirineu que ja arriba a la seva quinzena edició.

Ha estat precisament durant la seva inauguració que l'alcalde de la ciutat, Albert Batalla, ha anunciat la creació d'uns cursos de formatgers de formació continuada que es faran a la Seu. Batalla creu que es tracta d'una aposta 'vinculada al nostre territori i que s'aborda des d'un vesant de la qualitat i la viabilitat al producte'. L'alcalde també ha anunciat la creació de l'espai Ermengol, sufragat amb fons Feder i que també entrarà en la Ruta Pirineus Comtals que impulsa el departament de Turisme. Un espai que, ha afegit, estarà molt vinculat al formatge artesà del Pirineu.

D'altra banda, la Fira de Sant Ermengol ha quedat oficialment inaugurada aquest dissabte al matí La part dedicada a la fabricació artesanal de formatges d'arreu dels Pirineus té un total de quaranta paradetes, de les quals en surten el cenetnar de formatgtes que seran sotmesos a la cata professional en el trrdicional concurs. La Fira Sant Ermengol, prèvia a la Fira d'Andorra la Vella, acostuma a acollir prop de 50.000 visitants de la comarca alturgellenca i rodalies.

Batalla ha avançat que fruit de la col·laboració de diverses institucions i associacions, entre elles, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) i l'Escola de Capacitació Agrària del Pirineu (ECAP) de Bellestar, s'ha creat un programa de formació unificat que va dirigit als formatgers dels estats espanyol i francès que permetrà l'obtenció de dues titulacions: auxiliar de formatgeria i mestre formatger.

L'alcalde urgellenc ha afegit que l'altra aposta important al voltant del formatge artesà és la creació de l'Espai Ermengol, que vol ser un un centre de coneixement, difusió i informació de les singularitats de la ciutat d'Urgell. Aquest projecte, que compta amb un pressupost total de 1.300.000 euros, rebrà un finançament de 650.000 euros a través dels fons Feder. L'espai Ermengol s’estructurarà entorn a tres exposicions permanents relacionades amb els tres àmbits del projecte, cadascuna amb caràcter propi, però amb un mateix fil de connexió. Els tres àmbits que es tractaran són: la ciutat d'Urgell, el bisbe Ermengol -que l'any 2010 es commemoraran els mil anys del seu episcopat- i el món del formatge.

Per la seva banda, el director territorial a Lleida del Departament d'Innovació, Universitat i Empresa , Vidal Vidal ha declarat que 'es pot afirmar que la Seu d'Urgell és la capital catalana del formatge'. Vidal ha manifestat que aquesta mostra de formatges 'és impressionant tant per la seva qualitat del producte com per la seva diversitat d'artesans del formatge que s'exposen'. El responsable d'Innovació també ha remarcat que aquesta fira del formatge artesà redundarà amb la creació de l'Espai Ermengol, ja que lligarà la figura històrica del bisbe Ermengol i el món del formatge.

Pel que fa al concurs de formatees, com a novetat d'aquesta catorzena edició ha tingut lloc al bell mig de la mateixa carpa de formatges, i d'aquesta manera els visitants de la fira han pogut veure tot el desenvolupament i la deliberació del jurat format per una quarantena de persones com gastrònoms, restauradors, comerciants, distribuïdors, periodistes, tècnics, i organitzacions professionals dels sectors agropecuari, agroindustrial i gastronòmic-culinari, tant públiques com privades.

El jurat ha pogut degustar 99 formatges que s'han presentat al certamen, sota la direcció del gastrònom Pep Palau. El Concurs de Formatges Artesans del Pirineu és obert als participants de la Fira, així com als formatges de la resta del Pirineu, on poden presentar els millors productes en les diferents categories (vaca, ovella, cabra enzimàtica, cabra làctica, tupí i frescos, i enguany la nova categoria de formatges singulars), per tal d'optar a guanyar un dels premis més prestigiosos del món dels formatges. Els premis són en metàl·lic i també es lliura un diploma que certifica el guardó.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte