Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la tercera reunió de la Comissió nacional de l’habitatge, celebrada ahir al matí.
Un moment de la tercera reunió de la Comissió nacional de l’habitatge, celebrada ahir al matí.

Alerta per apujades als lloguers abans que s’apliquin les mesures del Govern


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: J.G.

El raonador del ciutadà, Marc Vila, va assegurar ahir que “es comencen a produir moviments de llogaters que reben cartes amb increments del preu del lloguer” abans que entrin en vigor les mesures urgents aprovades pel Govern, segons les quals els contractes de lloguer queden prorrogats per al 2019 i no es poden apujar més enllà de l’IPC. En concret, va afirmar que ha atès un parell de casos i que en rebrà “dos o tres més” la setmana que ve. Vila va assenyalar, però, que encara que s’hagin fet arribar aquestes cartes, “el que valdrà és l’entrada en vigor de la llei”, però “els abusos continuen existint”, va subratllar. 
En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va remarcar que “no es pot intentar extingir ràpidament un contracte” perquè està subjecte a la data de venciment que hi consta. De tota manera, va dir que el Govern no pot controlar que no es faci, i que si es dona el cas el ciutadà sempre pot recórrer a la justícia. També va recordar que les mesures urgents sobre l’habitatge entraran en vigor a partir de l’aprovació del pressupost, i va manifestar que si durant aquest “període transitori” els propietaris decideixen fer renovacions o cancel·lar contractes, “és perquè ja tenien la intenció de fer-ho, independentment de la mesura”.
També es va pronunciar sobre aquesta qüestió el president  del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, que va tornar a declarar que els augments abusius dels preus dels lloguers són minoritaris, i que en general “veiem que les apujades són moderades”. De tota manera, si es produeixen hi “estem en contra”. Igualment, va assenyalar que no han rebut cap queixa sobre la implicació d’algun dels seus col·legiats “en aquests abusos”. Amb relació a això, Vila va assegurar que tampoc “no ha rebut cap queixa contra agents immobiliaris”. 
Aquestes declaracions les van fer en acabar la tercera reunió de la Comissió nacional d’habitatge, en la qual alguns responsables de l’Institut d’estudis regionals i metropolitans de Barcelona van exposar les mesures que han posat en pràctica per fer front a la problemàtica de l’habitatge de lloguer. Així, la Comissió les va poder conèixer i posteriorment s’haurà de valorar “si són útils a la realitat del nostre país”, va dir Espot. Entre d’altres accions, es va posar sobre la taula l’impuls d’habitatges de caràcter protegit o social, la necessitat de disposar de dades fiables per definir les polítiques d’habitatge i la creació de l’índex de preus de referència. Pel que fa a aquest índex, el ministre va assenyalar que veu “factible” que es pugui establir al país, com a referència en els contractes d’arrendament o fins i tot com a incentiu perquè els propietaris que el respectin tinguin uns avantatges fiscals o subvencions. En canvi, va recordar que el Govern no es mostra partidari de fer servir aquests preus com a topall o com a motiu per imposar sancions, ja que “establir preus mínims o màxims d’obligatori compliment pot repercutir a desincentivar el creixement de l’oferta de lloguer, que és l’arrel del problema”.
Pel que fa als temes tractats per la Comissió, el ministre va apuntar que continua treballant per tenir els estudis estadístics sobre preus de lloguer i nombre d’habitatges buits, necessaris per poder definir les pròximes mesures per aplicar. Per aquest motiu, “hem apel·lat” tant als comuns com a l’AGIA perquè facin arribar “com més dades, millor” i “com més aviat millor”. Referent a l’estudi de l’AGIA, el seu president va afirmar que “en pocs mesos el tindrem en una fase avançada”.
D’altra banda, sobre la proposta d’Andorra Sobirana d’alliberar els pisos que es troben atrapats a causa de l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal, Espot va assenyalar que “de proposta miraculosa no n’hi ha cap”, però que pot ser una aportació més per intentar resoldre aquest problema, “sempre que no es posi en dubte el fet que ja no pertanyem a la llista de paradisos fiscals”, ja que aquesta és “una línia vermella” que no es pot traspassar. Segons el ministre, “si ens fan arribar la proposta de manera formal i desgranada, l’analitzarem i valorarem si té un abast suficient per poder sotmetre-la a l’opinió de l’OCDE”.

 

Habitatge
Raonador
lloguer
comissió nacional d'habitatge
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic