Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels agrupaments de ramats d’ovelles per protegir els animals dels ossos.
Un dels agrupaments de ramats d’ovelles per protegir els animals dels ossos.

Alerta per la presència de Goiat en algunes zones del Pallars Sobirà


Escrit per: 
Agències

Els ramaders de les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs asseguren haver estat alertats, aquest cap de setmana, de la presència de l’os Goiat en aquesta zona del Pallars Sobirà. Els pastors, sabedors de la presència del plantígrad prop dels pobles, han passat la nit a la muntanya vigilant els ramats per evitar atacs. Xavier Ribera, president de l’Associació de Ramaders del Pallars Sobirà, ha explicat que els ramaders s’han de dedicar a “cuidar els ramats” i no a “vigilar l’os”. Ribera ha denunciat que el Govern, l’any passat, va excloure aquestes muntanyes del pla d’agrupació de ramats argumentant que no era zona de presència de l’os. El president dels ramaders ha volgut fer palès el malestar de tot el sector i la preocupació que representa la presència de l’os a la zona del país amb més densitat d’animals durant l’estiu, amb més de 25.000 exemplars entre ovelles, vaques i cavalls. Ribera ha explicat que aquest malestar del sector el faran visible en una “gran” concentració de tots els ramaders del Pirineu a la Vall d’Àssua, coincidint amb el dia que pugen les ovelles a la muntanya. Entre les muntanyes de Llessui, Caregue i Escàs es reuneixen més de 15.000 ovelles.

L’Associació de Ramaders demana una rectificació a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i que reconegui que aquesta zona de la Vall d’Àssua sí que hi ha presència d’os.
Pel que fa a la política de reeducació de Goiat, foragitant-lo amb l’ús de pirotècnia, de bales de fogueig o bales de cautxú, Ribera creu que ha quedat demostrat que únicament el desplaça d’unes zones a unes altres, en aquest cas de la Vall d’Aran, al Pallars. Ribera ha reiterat que la ramaderia extensiva i la presència de l’os a les muntanyes és “impossible”. Ribera s’ha mostrat contundent i ha afirmat que volen fora aquest “ocupa” de les seves muntanyes, moltes de propietat privada o comunal. Pels ramaders l’únic problema no és l’os Goiat, el més controvertit entre la quarantena que habiten al Pirineu, donat que si s’expulsa, encara en quedaran més de quaranta.
L’agrupació de ramats és una mesura de protecció que consisteix en agrupaments de bestiar vigilats durant els mesos que les ovelles estan a la muntanya. Es tracta d’una de les mesures preventives posades en marxa, dins del projecte PirosLife. En total, l’any 2018 es van organitzar 6 agrupaments de ramats protegits, amb prop de 5.600 ovelles i cabres de 36 propietaris i ramaders diferents que voluntàriament es van acollir a aquesta mesura preventiva gratuïta que ofereix la Generalitat de Catalunya i el Consell General d’Aran. Concretament, van ser els agrupaments de Gausac-Casau i Bagergue, a la Vall d’Aran; i els d’Isil, Tavascan, Bonaigua i Boldís Àreu, al Pallars Sobirà. A la Vall d’Aran es van agrupar unes 2.000 ovelles de 24 propietaris diferents, i al Pallars Sobirà, la protecció mitjançant aquesta mesura va arribar a més de 3.600 animals de 12 propietaris.

alerta
presència
Goiat
zones
Pallars Sobirà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic