Diari digital d'Andorra Bondia
Hi ha dos tipus d’absentisme, el parcial i el crònic.
Hi ha dos tipus d’absentisme, el parcial i el crònic.

Alerta pel creixement de l’absentisme escolar amb 65 casos el curs passat


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: BonDia

El curs 2020-2021 es van notificar 65 casos d’absentisme escolar. Així ho explica la directora del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa de l’Escola andorrana, Marie Pagés. Es tracta d’una qüestió que preocupa el ministeri d’Educació, més enllà del cas que afecta els dos germans del Lycée Comte de Foix. De fet, segons Pagés, “ens trobem a nivells de fa sis anys”. Des de llavors les xifres eren relativament baixes, però els darrers anys “han tornat a pujar de manera considerable”. I és que el 2019-2020 van ser 42 els casos registrats, ara bé, estem parlant d’un curs especial perquè és quan es va declarar la pandèmia de la Covid. Tot i així, van ser cinc més que el 2018-2019, quan se’n van notificar 37. 

Per aquest motiu, Pagés assenyala que cal millorar les xifres i fomentar el diàleg amb les famílies per sensibilitzar-les encara més de la importància de garantir el dret a l’educació dels seus fills. Un dret que recull la Llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents i que estableix expressament que la manca d’escolarització o l’abandonament escolar, així com l’absentisme escolar habitual o sense justificació durant el període obligatori és una situació de risc perquè afecta el desenvolupament i el benestar dels infants o els adolescents.

Pagés recorda que hi ha dos tipus d’absentisme escolar, el parcial i el crònic. El parcial s’associa fonamentalment a la manca de puntualitat i quan l’alumne falta alguns dies a classe. Ara bé, quan falten a classe cinc dies al mes i aquestes absències es van acumulant mes rere mes és quan l’absentisme parcial passa a ser greu, i quan l’alumne està més de 15 dies seguits sense anar a escola es considera crònic. En qualsevol d’aquests casos els centres educatius han d’activar el decret de prevenció i actuació aprovat el 2019. Un protocol que preveu l’actuació del ministeri d’Educació i també del d’Afers Socials precisament quan la situació estigui en vies de cronificar-se. 

Es donen més casos d’absentisme escolar entre els alumnes de segona ensenyança que no pas en els de primera, remarca la directora d’Inspecció i Qualitat. Pel que fa a les causes, indica que són diverses, entre d’altres assenyala la desmotivació, l’angoixa o la manca de responsabilitat. En aquest sentit, considera que s’ha d’intentar “afinar” ben bé quines són per poder donar una millor resposta a aquesta problemàtica. 

 

absentisme
65
casos
curs
alerta
creixement
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic