Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent a la frontera del riu Runer.
Un agent a la frontera del riu Runer.

Allotjar-se en un establiment de l'Alt Urgell no permetrà visitar Andorra


Escrit per: 
M. P. / M. P. A. / M. S. C. / Foto: Facundo Santana

La Generalitat de Catalunya ha esclarit avui, mitjançant una correcció publicada al Diari Oficial (DOGC), que aquells turistes que estiguin allotjats en establiments de l'Alt Urgell durant la Setmana Santa no podran visitar Andorra. L'aclariment arriba després que el cap de setmana des de la Federació d'Hostaleria de Lleida i Turisme de la Seu d'Urgell informessin als seus associats que des del Procicat s'obria la porta a permetre la mobilitat amb Andorra als turistes allotjats en els seus establiments, prèvia presentació, això sí, de documentació que acredités l'estada en el territori català fronterer.

Avui, però, el DOGC, publica una correcció de la resolució del dia 26, signada per la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Samper. Inicialment la resolució publicada al DOGC deia que es permetien desplaçaments entre la comarca de l'alt Urgell i el Principat d'Andorra "per part de les persones residents en aquests dos territoris", sense més concreció. Avui, però, s'aclareix que els desplaçaments permesos són per "les persones amb residència habitual en un municipi d'aquests dos territoris".

D'aquesta manera s'aplica el mateix criteri que ja es va utilitzar durant les vacances de Nadal, quan es va permetre l'assimilació etre Andorra i la comarca veïna només per als residents haibtuals, que en un primer moment també va portar certa confusió i fins i tot es van arribar a donar informacions contradictòries.

Assimilació
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha evitat opinar sobre aquestes informacions recordant que el que preval és l’acord assolit fa deu dies i que fixa que a partir del dia 9 Andorra tindrà les mateixes restriccions que s’apliquin al territori català. D’aquesta manera, si es manté el confinament perimetral de la comunitat, els andorrans es podran moure per tot Catalunya i els catalans podran pujar a Andorra. Ara bé, si la situació epidemiològica empitjora i es torna al confinament comarcal, la mobilitat quedarà restringida a la comarca de l’Alt Urgell. Si s’haguessin de fer més passos enrere i tornar al confinament municipal, no hi podria haver cap tipus de circulació més enllà de les excepcions per motius justificats. “Aquest és l’horitzó”, ha apuntat Benazet, que ha exposat que “no podem negociar cada dia amb la Generalitat”. Així, ha reiterat que el que es considera raonable és assegurar l’assimilació per tenir “igual llibertats i limitacions en base a uns criteris clars que són els sanitaris”.

D’aquesta manera, ha remarcat que l’important és que a partir del dia 9 no caldrà estar pendent “de si podem anar o no a la Seu, sinó que el que puguin fer els ciutadans de Catalunya ho podrem fer nosaltres”. El ministre s'ha mostrat confiat que l’acord adoptat “es respectarà”.

Per a la ministra de Turisme, Verònica Canals, la decisió de la Generalitat “no és una bona notícia” i ha suposat “un cap de setmana curt d’esperança” per als comerciants que es pensaven que podrien rebre visitants. De tota manera, ha reconegut que cada Estat és sobirà per prendre les decisions que cregui convenients. “Des d’Andorra volem que hi hagi mobilitat”, però ha insistit que això no depèn només de la voluntat andorrana.

 

Fitxers adjunts: 
Andorra
Alt Urgell
mobilitat
Catalunya
Generalitat
turistes

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Una vagada mes posan pals a les rodea d'Andorra, continúeu defensa als independentistes
COM HE DIT SEMPRE , NECESITEN TOTS DOS L'ALBA I EL MIQUEL, UN BASTO QUE NO PARI DE PICAR A LA ESQUENA A VEURE SI ES POSEN D'ACORD

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte