Diari digital d'Andorra Bondia
Álvarez en una de les seves intervencions, ahir.
Álvarez en una de les seves intervencions, ahir.

Álvarez accepta que calen millores en l’educació sexual i reproductiva


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va acceptar ahir que cal implementar millores en la planificació familiar i l’educació sexual i reproductiva. Ho va fer després de defensar, davant les observacions de la consellera general del grup mixt Sílvia Bonet, que l’estudi Contraception Atlas (que situa Andorra a la cua d’Europa en accés a mètodes anticonceptius) no reflecteix la realitat del país. A més, va argumentar que els metges de capçalera i els ginecòlegs desenvolupen la tasca de planificació familiar, i la Consulta Jove. També va recordar les accions de difusió a les escoles.

Bonet no comparteix aquesta observació i remarca que la informació és dispersa i de difícil accés, al mateix temps que va apuntar que l’activitat a la Consulta Jove és inexistent. Davant d’això, Álvarez va coincidir que calen més polítiques preventives i va admetre que s’ha registrat un descens de les consultes en els recursos com la Consulta Jove, un fet que cal revertir. També va informar que només s’ofereix informació en línia sobre malalties de transmissió sexual, però no sobre contracepció.
A banda, el ministre es va referir a la píndola de l’endemà, que ara es pot obtenir sense recepta,  però només es reemborsa per la CASS amb prescripció mèdica i amb la marca francesa. La consellera del PS, Rosa Gili, va retreure al Govern la contradicció entre el fet que un menor pugui donar el consentiment per un acte sexual als 14 anys, però que per tenir accés a eines, com ara la píndola de l’endemà, hagi de demanar el consentiment parental si és menor de 16 anys. També la consellera Sílvia Bonet va remarcar la necessitat de subministrar la píndola en un context educacional, una proposta que el ministre es va comprometre a estudiar. 
Álvarez, a més, va informar que aquesta tardor es posarà en marxa el tercer pagador de forma automàtica per a les persones grans que rebin una pensió de solidaritat. També, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va exposar que s’està treballant amb el Col·legi de Podòlegs perquè s’ofereixi el servei a la gent gran amb recursos econòmics insuficients, als quals es cobrirà la diferència del que reemborsa la CASS. A l’últim, el Govern va acceptar que l’empresa concessionària del transport sanitari Ambulàncies del Pirineu ha estat sancionada per incomplir la legislació laboral, ja que no respectava el descans dels empleats. Tot i així, l’executiu considera que el servei no ha resultat afectat i que les infraccions no han estat prou greus per rescindir el contracte. El grup liberal es va mostrar sorprès que el SAAS no hagués constatat les irregularitats.

La policia tindrà un drogotest i farà més controls als conductors

Per fer front a l’increment dels accidents de trànsit provocats per l’alcohol i les drogues, la policia ha adquirit un drogotest salivar que farà més fàcil poder sancionar, ja que no serà necessari fer una anàlisi de sang per comprovar si el conductor es troba sota els efectes de les drogues. A banda d’aquest instrument, que es posarà en funcionament aviat, el Govern va anunciar que es passarà de dues campanyes de control de drogues i alcohol a tres (se’n farà una al juliol tenint en compte que és època de festes majors i una al desembre, per l’afluència de turistes i celebracions). També s’hi han destinat més efectius, multiplicant “per dos o per tres” els controls durant la nit, que també s’han ubicat a carreteres d’accés i a prop dels locals d’oci nocturn. A més, de forma prèvia a les campanyes, es duran accions de difusió a la premsa i als panells informatius que hi ha a les carreteres. El Govern també va anunciar que la modificació del Codi de circulació està pràcticament enllestida.

 

275.000 euros per la música del Cirque du Soleil

El cost del nou espectacle del Cirque du Soleil, Diva, s’encarirà pels 125.000 euros que caldrà satisfer pels drets d’autor de les cançons i els 150.000 euros per la seva adaptació a l’espectacle. El ministre de Turisme, Francesc Camp, va deixar clar que aquestes quantitats ja estaven previstes quan es va negociar l’acord i s’espera que no suposin un sobrecost, ja que s’han augmentat amb més de 7.400 les places assegudes i s’ha apujat el preu de les entrades. Això farà que el cost net de l’espectacle acabi sent de 2,7 milions d’euros, una xifra similar als anys anteriors. Pel conseller d’SDP, Víctor Naudi, el contracte s’hauria pogut negociar millor.

educació sexual
píndola de l'endemà
Diva
alcoholèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte