Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa d'avui.
Un moment de la roda de premsa d'avui.

Amb el confinament creix la violència masclista: 311 casos fins a l’octubre


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: SFGA

Des d’inicis d’any i fins a l’octubre, el Servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès 311 casos. Es tracta d’un 9% més que en el mateix període de l’any passat, quan se’n van registrar 285. Un increment que, tal com demostren les dades, va estretament lligat al període de confinament viscut a la primavera. L’augment de casos nous durant els mesos d’abril, maig i juny va ser dramàtic, de més del 94% (es va passar de 36 l’any passat a 70 aquest 2020). Pel que fa a la resta de mesos, les xifres s’estabilitzen en relació amb el 2019. Cal posar en relleu que les dades només fan referència a les dones ateses per aquest servei governamental, és a dir que la xifra real de víctimes de violència masclista és més elevada i així ho va apuntar la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras.

La responsable de Polítiques d’Igualtat ha destacat que el confinament no és la causa d’aquest increment, sinó “el detonant”. També ha explicat que durant aquest període es van trobar amb casuístiques més complexes, sobretot per la situació econòmica i l’aturada de l’activitat. Un cop superada aquesta onada, tot és més fàcil encara que les dones es troben amb més dificultats a nivell laboral i econòmic per l’efecte de la Covid-19. 

Preocupant és també l’edat de les dones ateses pel servei. El 37% tenien entre 28 i 39 anys. En tercer lloc hi ha la franja d’edat més baixa, d’entre 18 i 27 anys, que suposa un 15% dels casos. Això demostra que la violència masclista continua afectant les joves, “no és una cosa del passat”, va lamentar Porras. Quant a l’estat civil no hi ha gaires diferències. Un 31% eren casades, un altre 31% separades i un 28% solteres. Tampoc en relació a la situació laboral (el 64% estaven actives). 

Observant el tipus de maltractament, en tots els casos es dona el psicològic, una estratègia utilitzada per debilitar la víctima, subratlla la cap de l’àrea de Polítiques d’Igualtat. 190 de les dones, a més, eren víctimes de maltractament físic; 174 de maltractament social (aïllament); 139 de maltractament econòmic; 97 ambiental; i 69 sexual. Les expertes adverteixen que aquest darrer es pot donar en més casos dels que realment es detecten degut a la interiorització de certs mites entorn d’una relació, és a dir, que sovint és fàcil no identificar una violació per part de la parella.

Només un 32% denuncia
Un fet que es manté invariable els darrers anys és la baixa proporció de víctimes que acaba denunciant. Només un 32% ho va fer, mentre que un 64% ho va descartar. Per Porras, però, més important que això (un pas difícil per tot el que significa, ja que es comparteixen fills amb el maltractador i un vincle important) és trencar la relació amb l’agressor. Un 71% ho va fer.

A banda de les dones ateses, el servei també va oferir atenció als seus fills i filles, “víctimes directes de la violència de gènere”, ha recordat Porras. En total eren 390. En aquest àmbit es va tractar 53 dones i 83 infants i joves (es va fer un treball per tractar la relació mare-fill, que queda afectada, i amb els menors per trencar patrons que normalitzen la violència masclista). També es van atorgar prestacions socials a 104 famílies per valor de 159.000 euros i es van atendre 14 famílies en pisos d’acollida. Porras va destacar que els darrers sis anys s’han atès 1.485 casos nous de violència masclista.

Un fet que preocupa el Govern són les situacions de violència masclista en els més joves. És per això que des de fa uns anys s’impulsen accions preventives a les escoles. Es tracta de tallers sobre assetjament escolar, igualtat i violència de gènere. Aquest darrer es va haver d’avançar a segon curs de segona ensenyança perquè a quart ja es detectaven situacions de violència masclista. A banda, se segueixen formant els professionals relacionats amb la matèria i avui, amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones, s’ha llençat un vídeo dirigit a la població. Un dels objectius també és seguir impulsant campanyes adreçades als homes perquè es responsabilitzin en la lluita contra la violència masclista.

amb
confinament
creix
violencia
masclista
311 casos
fins
l’octubre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic