Diari digital d'Andorra Bondia
Grandvallet amb el ministre i la secretària d’Estat de Salut, Joan Martínez Benazet i Helena Mas.
Grandvallet amb el ministre i la secretària d’Estat de Salut, Joan Martínez Benazet i Helena Mas.

Amida exposa la necessitat de tenir assistència psicològica gratuïta


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Amida

L’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (Amida) va traslladar en una reunió mantinguda aquesta setmana amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, la necessitat d’oferir assistència psicològica gratuïta a les persones que no poden assumir el cost d’anar a aquests professionals. Segons va indicar la presidenta de l’entitat, Agustina Grandvallet, hi ha un procés traumàtic després d’una lesió que requereix un suport. Amb tot, va recordar que els psicòlegs no estan coberts per la CASS i això fa que hi hagi una part de la societat que “no s’ho pugui permetre”. Grandvallet va afirmar que aquesta situació és “sols un procés, no és tota la vida. És com un dol”. Per això considera que s’hi hauria de donar resposta des del Govern.
En la trobada, Amida també va exposar la necessitat de contractar un neurocirurgià, una possibilitat que el Govern té contemplada. Aquest especialista suposaria un salt qualitatiu per a les persones que han tingut lesions medul·lars que deriven en lesions a l’esquena que necessiten operacions. “Has d’anar molt sovint a Barcelona” i “moure’s és complicat quan t’han fet una operació”, assenyala. 
Així mateix, l’entitat també va fer èmfasi en la formació dels professionals. D’una banda, recorden que el Govern va signar un acord amb l’Institut Guttmann perquè els fisioterapeutes puguin fer formacions al Principat sobre lesions medul·lars i ictus. Tot i així, aquest acord no s’ha activat. El Govern va anunciar que tenen pendent una reunió amb l’Institut Guttmann, motiu pel qual Amida creu que la qüestió es podria desencallar. Així mateix es va posar de manifest la necessitat que els fisioterapeutes estiguin formats en temes neurològics i traumàtics per poder oferir la rehabilitació al domicili amb la preparació necessària.
A l’últim, en la trobada, Amida va reiterar la necessitat d’establir un acord amb l’ONCE. Grandvallet va recordar que aquesta institució ofereix ajuda i orientació a les persones que es troben amb un problema de discapacitat visual i auditiva. Aquest servei, però, només està a l’abast de les persones amb nacionalitat espanyola i la reclamació és que també es pugui estendre a les persones amb passaport andorrà. La presidenta d’Amida va lamentar que fa molts anys que aquesta reivindicació es va posar a sobre de la taula però encara no s’ha fet realitat. 

 

Amida
exposa
necessitat
assistència
psicològica
gratuïta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte