Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, amb el ministre Víctor Filloy.
La presidenta d’Amida, Agustina Grandvallet, amb el ministre Víctor Filloy.

Amida vol que es creï un segell per identificar els establiments adaptats


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Amida

L’Associació de Persones amb Diversitat Funcional del Principat d’Andorra (Amida) va demanar la creació d’un segell identificatiu dels establiments adaptats del país en la reunió mantinguda el 30 de setembre passat amb el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. Així ho va explicar la seva presidenta, Agustina Grandvallet, que va denunciar que encara hi ha discriminació de les persones amb mobilitat reduïda a l’hora d’accedir a certs centres comercials de nova construcció o que fa poc que han estat remodelats i no han tingut en compte les condicions que han de complir amb relació a aquesta qüestió. A més, Grandvallet opina que seria una mesura molt positiva per al país perquè facilitaria l’arribada de visitants amb mobilitat reduïda que viatgen i acostumen a tenir un poder adquisitiu alt. “Estem perdent un turisme en potència”, va remarcar.

En la trobada amb el ministre, van treballar sobretot l’article 20 de la Convenció internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat que es refereix a la mobilitat personal perquè “s’ha de garantir que es pugui facilitar aquesta mobilitat”, va subratllar la presidenta d’Amida. Sobretot, es va parlar sobre la necessitat de posar a disposició de les persones amb discapacitat les tecnologies de suport necessàries perquè es puguin moure degudament, així com formes d’assistència humana o animal i mediadors de qualitat a un cost assequible. En aquest sentit, Grandvallet va interpel·lar al ministre sobre si s’han començat a fer passos per desenvolupar la figura de l’assistent personal, que ha de ser una persona formada en discapacitat. 
Una altra de les demandes que va fer arribar va ser la de tenir un cotxe adaptat perquè les persones amb una discapacitat puguin aprendre a conduir, ja que no n’hi ha cap al país. 
Les targetes d’aparcament va ser una altra de les qüestions abordades. La presidenta d’Amida va traslladar que “s’hauria de revisar qui les té” i hi hauria d’haver “més vigilància per part dels comuns” perquè “hi continua havent frau i picaresca en el seu ús”, va denunciar. 
Quant a la targeta blava, va dir que actualment serveix només per agafar l’autobús, però “que hauria d’identificar d’alguna manera la persona que la té per no haver d’anar amb el paper de la Conava”. També creu que s’hauria de recuperar que servís per aplicar descomptes a les persones que en són propietàries. 

Projecte d’innovació social
La presidenta d’Amida va explicar que tenen entre mans un projecte social amb l’Institut Guttmann de Barcelona. Aquesta iniciativa s’emmarca en la col·laboració que des de fa quatre anys mantenen amb aquesta institució, ja que Amida forma part del Consell social i de participació de l’Institut. També hi prenen part  altres experts i entitats relacionades amb l’àmbit de la discapacitat. 
L’objectiu del projecte és  analitzar quins són els factors facilitadors i les barreres més rellevants per a la participació de les persones amb discapacitat. Dit amb les paraules de Grandvallet: “veure quines són les necessitats de les persones amb discapacitat quan surten al món”. La meta a aconseguir és la d’entendre millor les relacions entre els factors contextuals per orientar serveis i recursos que promocionin la participació de tothom en igualtat de condicions.

Amida
segell
identificar
establiments adaptats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte