Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d'aquesta tarda.

Ampliació de les ajudes per a pares que tinguin fills confinats


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

La prestació que el Govern va posar en marxa per a aquells pares que havien de quedar-se a casa sense possibilitat de fer teletreball, en tenir un fill malalt de Covid, segueix activa i segons ha anunciat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, des del ministeri d’Afers Socials s’està revisant per fer-la “més àgil” i que pugui donar cobertura a més casuístiques.

L’ajuda, que és equivalent al salari mínim i que només pot rebre un dels dos progenitors, es donava fins ara només quan l’infant a càrrec era positiu de la malaltia. La voluntat és que es pugui atorgar, també, quan l’infant està confinat perquè és contacte d’un positiu o perquè es troba a casa perquè s’ha confinat la classe sencera.

Cal tenir present que a partir de dilluns entren en vigor els nous protocols d’aïllament i a partir de llavors quedaran confinades les classes de maternal i primera ensenyança a partir del primer positiu, quedant-ne exempts només els alumnes que hagin passat la malaltia els darrers sis mesos. En el cas de segona ensenyança, batxillerat i FP, l’aïllament de grup només s’aplicarà a partir de tres positius. 

Unes mesures que el ministre de Salut i la d’Educació, Ester Vilarrubla, han recordat en la compareixença d’aquesta tarda posterior al consell de ministres. En aquest sentit, s'ha remarcat que els cribratges seran obligatoris per accedir al menjador escolar, per realitzar els tallers del migdia i per a totes les activitats extraescolars, és a dir, també per a aquelles que organitzen els comuns o que es desenvolupen en acadèmies privades. Els tests d’antigen es faran a les escoles, però també es poden dur a terme als stop labs, farmàcies o laboratoris privats. Per acreditar el resultat negatiu caldrà presentar el resultat enviat per SMS, el certificat lliurat per la Creu Roja o el fet per un laboratori privat. En el cas dels alumnes que hagin passat la malaltia els darrers sis mesos hauran de presentar un certificat mèdic o una declaració de responsabilitat de les famílies.

 

Actualització sanitària

L'escalada de contagis segueix imparable i el ministeri de Salut ha notificat 456 positius nous des de l'última actualització de les dades sanitàries que es va fer dimarts, i el nombre de casos actius també es manté disaprat: a hores d'ara n'hi ha 2.260 (160 més que ara fa dos dies). En les últimes hores s'han donat 297 altes i ja hi ha 16.879 persones que han superat la malaltia, mentre que el nombre de casos totals al país ascendeix a 19.272. La taxa de reproducció se situa en 1,37 i el percentatge de positivitat de les proves que es duen a terme és del 12%.

A l'hospital hi ha 31 pacients ingressats, quatre més que dimarts, dels quals 24 es troben a planta i 7 a l'UCI (5 d'ells ventilats). En aquest sentit el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha expressat que "és una bona notícia" que hi hagi dues persones menys que necessitin ventilació mecànica si bé no ha amagat que es viu un moment "d'altra pressió sobretot en casuística" i que és el "moment màxim" pel que fa a casos actius. Amb tot, ha reiterat que tot hi existir "cert estrès sanitari", en cap cas és comparable a la situació viscuda en la primera onada. A la planta Covid del Cedre s'hi mantenen 6 padrins ingressats, alguns d'ells, es preveu que siguin donats d'alta aquesta setmana.

Pel que fa a la situació a les escoles, hi ha 102 aules en vigilància activa, 36 menys que ara fa dos dies, de les quals 44 totalment tancades i 58, parcialment. A més, hi ha 38 classes en vigiliància passiva.

Quant al pla de vacunació, fins ara s'han administrat 118.231 dosis de la vacuna contra el virus, de les quals 56.605 són primeres dosis, 54.591 segones i 7.035 terceres. Precisament Benazet ha remarcat que "estem accelerant al màxim" l'administració de la tercera dosi doanda la situació sanitària que es viu arreu d'Europa per mirar de protegir, "sobretot, les persones més vulnerables. Amb les xifres actuals, un 81,4% de la població vacunable ja ha rebut la primera dosi del vaccí i un 78,8% ja té la pauta completa. En el cas dels infants d'entre 12 i 15 anys, el 65% té la primera dosi posada i el 57,6% les dues.

El titular de Salut ha apuntat que tot i que encara es veu un increment de nous contagis, confia que s'està arribant a una estabilització i ha remarcat el fet que actualment s'estan duent a terme 1.200 TMA al dia, fet que pot "magnificar" el nombre d'infeccions. Així, ha explicat que tot i que fa nou dies que es van aplicar les noves mesures, cal esperar fins a 15 dies per veure'n clarament els efectes, per tant, serà a partir "de la setmana que ve" que els contagis han de començar a reduir-se, "tot i que serà a poc a poc". Igualment s'ha mostrat convençut que l'alta afluència turística no comportarà un augment dels contagis, tal com ja s'ha vist en ocasions anteriors.

Les mesures no han estat “ben rebudes”, diu el SEP
El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) ha admès mitjançant un comunicat que les darreres mesures anunciades pel Govern no han estat gaire ben rebudes pel personal educatiu. Des del SEP exposen que la situació a les escoles no és homogènia i que “tenim centres sense cap aula confinada, d’altres amb entre una i tres aules, i d’aquestes la majoria són de primera ensenyança”. Igualment, exposen que en alguns casos “senten pressió per part de les famílies amb neguits sobre la situació davant d’un possible confinament”.

Sobre l’afectació del virus entre el professorat apunten que hi ha més personal de baixa o confinat a segona ensenyança i que un dels centres que “pateix” per aquest fet és l’escola andorrana de primera i segona ensenyança d’Encamp.

Per tot plegat diuen que “la visió general és que es fa difícil el seguiment normal de les classes” i alhora exposen que les noves mesures “no han gaudit d’una bona rebuda per part dels treballadors”. Així, reiteren que la situació de confinament canviarà els pròxims dies amb l’aplicació dels nous protocols.

Famílies
Pel que fa a les associacions de mares i pares, en el cas de l’escola andorrana s'ha indicat que encara no han pogut consultar el protocol i per tant no podien entrar a valorar les mesures. Amb tot, la presidenta, Susagna Venable, ha remarcat que vista la situació de contagis “tots estàvem preocupats i entenem que és el Govern qui ha de prendre les decisions”.

En canvi, des de l’AMPA del Janer afirmen que no els sorprèn l’adopció de mesures però sí que “les decisions siguin en diferit i no d’aplicació immediata donada la situació actual”. En aquest sentit agraeixen que el ministre hagi reconegut l’error de treure les mascaretes, “però no acabem d’entendre per què s’anuncien mesures que entren en vigor dies després”, i desitgen que la situació es pugui normalitzar “al més aviat possible”.

En el cas de l’AMPA del col·legi María Moliner, el president, Carlos Fernández, ha apuntat que “és normal” el canvi de protocols veient la situació. En el seu cas des d’avui s'han aturat les activitats extraescolars que organitza l’AMPA perquè les noves condicions aplicades els impedeixen poder-les tirar endavant, ja que es barrejaven bombolles o havien de sortir del centre.

“Per a mi, la cagada més gran va ser treure les mascaretes”, ha retret Fernández, que ha recordat que inicialment “el primer que es va tancar van ser les escoles i després va ser el primer lloc a poder anar sense mascareta”.

Andorra
covid
Covid-19
coronavirus
Salut
positius
benazet
Govern
contagis

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Doncs espero que controlin a tota aquesta gent xuclant del tarro, ja que molts ja ho fan amb les baixes i és un descontrol total, estem treballant per pagar la caradura de molts que viuen del cuento

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte