Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta d'Stop Violències amb l'advocada de l'associació, avui.
La presidenta d'Stop Violències amb l'advocada de l'associació, avui.

Andorra, assenyalada per l’ONU per represàlies contra Stop Violències


Escrit per: 
M.S.C.

La denuncia del Govern contra Stop Violències ha arribat a Nacions Unides. L’informe anual del Consell de drets humans de l’ONU, fet públic el passat 8 de setembre, cita Andorra entre els països que han realitzat accions d’intimidació i represàlies vers persones o entitats que han cooperat amb l’organització internacional, en concret contra aquesta associació feminista. Segons es pot llegir a les pàgines 8 i 20 del document, el Comitè per a l’eliminació de la discriminació vers les dones (Cedaw en les sigles en anglès) va enviar cartes confidencials al Govern andorrà en les quals expressava la seva “preocupació” per les mesures “desproporcionades” que l’executiu va prendre contra Stop Violències i la seva representant, Vanessa Mendoza Cortés, arran de la presentació d’un informe a la Cedaw.

Les cartes d’aquest comitè de l’ONU van ser enviades el 20 i 29 de novembre del 2019 i no va ser fins el 9 de juliol del 2020 que el Govern va respondre indicant que degut a la pandèmia de la Covid-19 tots els processos judicials estaven aturats, que el ministeri fiscal encara estava analitzant les declaracions fetes per la presidenta de l’entitat per possible violació del codi penal i que encara no s’havia reportat cap decisió a l’executiu.

Andorra apareix, doncs, entre un llistat de països com ara Algèria, Colòmbia, Rússia, Mali, Pakistan, Aràbia Saudita, Iemen o Xina per represàlies contra persones que han cooperat amb Nacions Unides. Una llista en la qual no hi ha cap més país europeu a excepció de Polònia.

Des d’Stop Violències s’ha volgut posar en relleu què entén l’ONU per represàlia: l’ús i abús de lleis per criminalitzar el treball de les persones defensores dels drets humans; l’obertura de processos legals arbitraris per obstaculitzar el seu treball; l’injust escrutini, espionatge i difamació de les seves organitzacions; la denegació al finançament. Ho ha dit aquest dimecres en la primera declaració pública que l’entitat ha fet després que es donés a conèixer que la fiscalia ha traslladat a la batllia la denúncia presentada pel Govern. Una compareixença davant dels mitjans en què l’advocada internacional d’Stop Violències, Clara Serra Baiget, s’ha limitat a llegir un comunicat acompanyada de la presidenta de l’associació, que s’ha posat un esparadrap a la boca i no ha fet declaracions.

Serra ha denunciat que Mendoza “es troba perseguida judicialment pel Govern i públicament pels mitjans” i ha remarcat el fet que el seu cas sigui monitorejat pel programa de Nacions Unides de represàlies, que fa seguiment de les investigacions. L’advocada també ha explicat que el passat 9 de setembre es van assabentar arran d’una filtració a la premsa dels delictes per les quals se les investiga (en concret els delictes majors de calúmnies contra el Govern i de difamació contra els coprínceps i el delicte menor contra el prestigi de les institucions). Aquests delictes comporten una pena de fins a quatre anys de presó. Tot i així, Stop Violències ha denunciat que fins avui no ha rebut cap notificació oficial de la qualificació delictiva que n’ha fet la fiscalia, un fet que “vulnera el dret de defensa” de la presidenta i l’entitat.

L’advocada de l’associació ha remarcat que les expressions públiques, de manifestació i a mitjans públics estan protegides per la Constitució, la Declaració de drets humans i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Així mateix ha indicat que el Tribunal Europeu de Drets Humans protegeix el dret a expressar-se públicament contra caps d’estat.

Per tot plegat, Stop Violències es considera víctima d’una cacera de bruixes i denuncia que s’ha contaminat l’opinió pública a través de diversos mitjans i les xarxes socials amb missatges que inciten a l’odi. Així mateix demana que es preservi la presumpció d’innocència de la presidenta. “No es pot parlar de respecte ni de drets quan l’actual Govern ens criminalitza i ens posa a la disposició de l’opressió i la persecució”, conclou.

Govern diu que l’informe es basa en fets no provats aportats per l’associació
El Govern va treure ferro a l’informe del Consell de drets humans de l’ONU assenyalant que Andorra apareix en el llistat arran de la informació facilitada per Stop Violències, en la qual l’entitat indica que s’ha vist coaccionada per les institucions andorranes. És, doncs, “sense comprovar la veracitat” de les afirmacions realitzades per l’associació que el Principat ha aparegut en el document, va dir el ministre portaveu, Eric Jover, que va insistir que les acusacions d’intimidació i represàlies per les quals Andorra és citada en la llista es basen en “fets no demostrats”. 

Jover va defensar la possibilitat que tenen les associacions d’interlocutar amb organismes internacionals com és l’ONU, però va advertir que caldrà veure si les afirmacions fetes per aquesta entitat estan “provades i fonamentades”. També va dir que “aquesta temàtica aixeca passions i posicions contraposades” i va defensar que “més enllà de frases pomposes cal construir el debat que la societat vol entorn d’aquestes temàtiques però mantenint el respecte cap a la veritat”. El ministre portaveu va recordar que el Govern va considerar al seu moment que Stop Violències “potser” havia superat aquests límits amb declaracions “molt greus” i “sense jutjar-les ni prejutjar-les, les va portar a la fiscalia perquè en pogués fer una anàlisi”. Jover també va dir que si finalment es constata que les afirmacions estan fonamentades, l’executiu emprendrà les accions necessàries vers els treballadors públics que hagin desenvolupat aquestes males pràctiques. En tot cas va reiterar que és “molt greu difamar” les institucions andorranes i els treballadors públics.

En tot cas, un cop entrat el cas a la Batllia, l’executiu no preveu personar-se. “El Govern es desmarca del procés” i és el poder judicial, des de la seva independència, que ha de “fer la feina que cregui oportuna”, va destacar el ministre portaveu. 

 

Stop Violències
ONU
Cedaw

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No es pot difamar i esperar que no passi res. Conceptualsment :els Mitjans no haurien de donar veu constant a una assosiació que no te ni 3 socis. Si no tens 70 socis no ets representatiu

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte