Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de Govern, Xavier Espot, aquesta setmana passada durant la seva participació a la COP27.
El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el cap de Govern, Xavier Espot, aquesta setmana passada durant la seva participació a la COP27.

Andorra demana que els països compleixin els requisits contrets a les COP


Escrit per: 
Agències / Foto: Govern d'Andorra

Andorra pren part aquests dies en la celebració de la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, COP27, que està tenint lloc a la ciutat egípcia de Sharm el Sheikh, i ho fa novament amb els deures fets. Així, tal com destaca el director de l'Oficina de l'energia i del canvi climàtic, Carles Miquel, "tot i ser petits estem complint els compromisos contrets". Això es demostra en el fet que el país ha estat un dels deu que ha donat resposta al quart informe biennal. És per això que "Andorra continua reclamant que es doni compliment als compromisos que els països van adquirint" tenint en compte que el Principat està "complint en temps i forma" a tot el que es va pactant en les diferents conferències.

Així, com s'ha esmentat, només hi ha deu països al món que hagin donat resposta al quart informe, i Andorra és un d'ells. Precisament aquest dissabte passat va defensar en el si de la COP27 aquest document que posa en relleu que el país comunica "de forma deguda i transparent" les accions que es duen a terme per a la mitigació del CO2 i la reducció de les emissions. En aquest sentit, Miquel recorda que a l'anterior COP, la celebrada l'any passat a Glasgow, els països es van comprometre a ser més ambiciosos i que Andorra va actualitzar el seu compromís fixant-se com a fita que el 2030 hi haurà una reducció del 55% de les emissions de CO2 respecte d'un escenari immobilista, un objectiu que anteriorment estava fixat en el 37%. I va refermar l'aposta que el 2050 s'aconsegueixi la neutralitat carboni. "Estem assolint els compromisos", subratlla Miquel, que afegeix que Andorra és responsable "d'una part molt minsa" de les emissions globals, però ha fet una aposta molt forta per reduir la seva petjada i exigeix que la resta de països facin el mateix, ja que "la inacció" dels altres té "un impacte en el nostre territori". En aquest sentit, recorda que l'increment de les temperatures està tenint un efecte molt important a Europa i especialment a les zones de muntanya, que en són especialment sensibles.

I precisament perquè es posi el focus sobre l'impacte que el canvi climàtic està tenint en les zones de muntanya, Andorra ha impulsat una trobada ministerial per tractar els efectes en aquests espais i fer visibles aquests problemes. Les conclusions s'elevaran a les presidències de les COP 26, 27 i 28 perquè "es tinguin en compte".

Sota els auspicis d'Andorra també tindrà lloc aquesta setmana vinent un esdeveniment organitzat per l'Aliança per les muntanyes de Nacions Unides, al qual el Principat dona ple suport, i que també centrarà el debat en les activitats lligades a la muntanya.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, també prendrà part per primera vegada de manera presencial en una reunió de la coalició sobre la neutralitat de carboni, a la qual Andorra es va adherir en la passada COP. També s'està avaluant com es participa en la coalició (sorgida també a Glasgow) per fixar un preu del carboni de manera global i, a més, hi haurà presència andorrana en la coalició per a la reducció del metà. El Principat també dona suport a la iniciativa perquè els joves prenguin part a les COP d'una manera "més activa" i Calvó també serà present a la reunió de la xarxa iberoamericana d'oficines del canvi climàtic, que es reuneix cada vegada que se celebra una trobada de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.

Miquel destaca que és la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic en què Andorra prendrà part en més esdeveniments, trobades i taules rodones i destaca que això demostra, també, el compromís del país.

COP27
canvi climàtic
Glasglow

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

"Tot i ser petits estem complint els compromisos concrets", a veure: -Construïr per sobre de les nostres capacitats...FET -Arrasar bosc i muntanyes...FET - Generar una bombolla immobiliària deixant a la gent sense hogar...FET - Generar cues i cues amb no se quants vehicles per persona ja que tenim un transport públic de vergonya....FET - Deixar als nens sense parcs i espais verds per construïr torres...FET - Promou-re un urbanisme de ciment a vegades ben lleig i sense cap arbre... FET - Tenir el nas més gran que el de Pinotxo...FET

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte