Diari digital d'Andorra Bondia
Helena Mas en el moment de firmar el Coveni d'Oviedo.
Helena Mas en el moment de firmar el Coveni d'Oviedo.

Andorra firma el Conveni d'Oviedo


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Andorra s'ha adherit al Conveni d'Oviedo, el tractat del Consell d'Europa sobre drets humans i biomedicina i que serà de vital importància per donar seguretat jurídica a l'aterratge de Grifols al Principat. El consell de ministres havia aprovat la firma d'aquest conveni a finals d'octubre. Segons s'ha informat des del Consell d'Europa, ha estat la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, l'encarregada de firmar-lo, en presència del secretari general adjunt de l'organisme europeu, Bjørn Berge.

La convenció, que va entrar en vigor l'1 de desembre del 1999 i que ha estat ratificat per 29 països i firmat per 7 (inclòs Andorra), estableix un marc per a la protecció dels drets humans i la dignitiat i identitat en el camp biomèdic. Estableix les regles i principis sobre bioètica, investigació mèdica, genètica, consentiment, drets a la vida privada i informació, transplantament d'òrgans, debat públic, etcètera. Es basa en la presumpció que els interessos dels éssers humans han de prevaldre als interessos de la ciència o la societat.

Més específicament prohibeix totes les formes de discriminació basades en la composició genètica d'una persona i la realització de provees genètiques predictives amb finalitats diferents a les mèdiques. El tractat permet l'enginyeria genètica només per reaons preventives, de diagnòstic o terapèutiques i només quan no es té l'objectiu de canviar el genotip dels descendents d'una persona. Alhora, prohibeix l'ús de tècniques de procreació mèdicament assistida per ajudar a triar el sexe d'un infant, excepte quan evitaria una malaltia hereditària greu.

Igualment, prohibeix la creació d'embrions humans per a la investigació, prohibeix l'extracció d'òrgans que no puguin regenerar-se de pesones que no han donat el seu consentiment. L'única excepció és la medul·la òssia entre germans. A més de la convenció, s'han adoptat quatre protocols, respectivament, sobre la prohibició de la clonació d'éssers humans, el trasplantament d'òrgans i teixis d'origen humà, la investigació biomèdica i les proves genètiques amb finalitats sanitàries.

Un cop signat el text, haurà de ser ratificat pel Consell General.

Reunió de treball
Aprofitant la seva estada a Estrasburg, Mas ha mantingut una reunió de treball amb el director general de Drets Humans, Christos Giakoumopoulus, i el seu equip: Christophe Poirel, Daniele Nicola Cangemi, Laurence Lwoff i Oscar Alarcón. La reunió ha servit per obrir un canal de cooperació, compartir experiències i rebre assessorament del Consell d’Europa en diversos àmbits sanitaris, com ara la redacció de textos legals o el desplegament de l’atenció en Salut Mental. Per la seva part han traslladar a Mas l’interès del Consell d’Europa perquè Andorra s’adhereixi a una convenció per lluitar contra la falsificació de medicaments i dispositius mèdics.

Andorra
Consell d'Europa
Consell General
conveni
Oviedo
Comentaris: 1

Comentaris

Al menys podrien haver escollit una ubicació més llunyana del poble, quin desastre pels habitants d'Ordino! Perdreu vots ben segur

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic