Diari digital d'Andorra Bondia
El dia 18 de novembre se celebra el Dia Europeu per a la Protecció dels Infants contra l'explotació i l'abús sexual
El dia 18 de novembre se celebra el Dia Europeu per a la Protecció dels Infants contra l'explotació i l'abús sexual

Andorra impulsa una declaració per evitar la revictimització dels infants que pateixen abusos sexuals


Escrit per: 
Redacció / Foto: Consell d'Europa

En el marc del Consell d'Europa, Andorra, Bélgica, Mónaco, San Marino i Eslovènia han subscrit una declaració per donar suport a la implantació del model Barnhaus que es cosidera l'únic capaç d'evitar que els infants que han patit abusos sexuals es tornin a sentir víctimes. Així s'ha informat des del Consell d'Europa, just abans de la celebració del Dia Europeu per a la Protecció dels Infants contra l'explotació i l'abús sexual, que se celebra el 18 de novembre.
La secretaria general del Consell d'Europa, Marija Pejčinović Burić, i el ministre de Relacions Exteriors d'Islàndia i president del Comitè de ministres del Consell d'Europa, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, han subratllat la necessitat de garantir una justícia adaptada als infants en aquells casos en què són víctimes d'abusos i exlotació sexual mitjançant el desenvolupament d'estructures de Barnahus (Casa dels infants) a Europa.

El model Barnahus és el principal model de resposta europeu per a l'abús sexual infantil que coordina investigacions criminals i de benestar infantils paral·leles, reuneix tots els serveis rellevants sota un mateix sostre i, per tant, ajuda a evitar la revictimització de l'infant.

"Quan alguna cosa surt malament, els infants necessiten el suport no d'un estat sense rostre i fragmentat, sinó un tracte amable, coordinat i personal que no els espanti o intimidi, que no els faci sentir de nou com una víctima. I el model Barnahus ha demostrat ser una resposta judicial efectiva que s'ajusta als requisits ha dit la secretaria general, que ha garantit que se seguirà prioritzant aquest model.

El model Barnahus es va llançar per primera vegada a Europa a Islàndia el 1998. El 2015 el comitè del Consell d'Europa de les parts del conveni sobre la protecció dels infants contra l'explotació sexual i l'abús sexual (Conveni de Lanzarote) va reconèixer el model com una pràctica prometedora i des de llavors, el Consell d'Europa ha donat suport als estats membres per adaptar-lo i utilitzar-lo. De fet, a la Unió Europea la primera Casa d'Infants es va inaugurar el maig passat a Eslovència i estan en marxa projectes similars a Finlàndia, Irlanda i España.

"En aquest context, ens complau donar suport a la declaració iniciada per Andorra, Bèlgica, Mòncao, San Marino i Eslovènia a la qual es van unir 40 estat membres més del Consell d'Europa i Mèxic, donant suport a la implementació del model Barnahus a Europa", va concloure el president del comitè de ministres.

Consell d'Europa
infants
abusos
barnahus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic