Diari digital d'Andorra Bondia
Un tècnic instal·la un concentrador a Príncep Benlloch, avui.
Un tècnic instal·la un concentrador a Príncep Benlloch, avui.

Andorra la Vella encarrega un estudi per incrementar el recurs hídric


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Agències

El Comú d’Andorra la Vella ha encarregat un estudi per analitzar possibles noves captacions per incrementar el recurs hídric de la parròquia. El cònsol menor, David Astrié, ha explicat que el treball es va encomanar fa dues setmanes i que amb aquest la corporació es vol anticipar davant d’un possible creixement demogràfic. Astrié ha deixat clar, però, que de moment la parròquia té “aigua de sobres” i sense tensar el sistema. “Afortunadament a Andorra la Vella estem ben equipats quant a captacions i dipòsits”, ha dit, i ha recordat que els dipòsits de la Birena i de les Escaubelles ja donen servei a la parròquia “de forma sobrada” ara mateix.

Però malgrat que el Comú està analitzant la possibilitat d’ampliar les captacions, el cònsol menor ha indicat que el futur no passa per tenir grans reserves d’aigua, sinó per l’estalvi. I aquest és precisament un dels objectius de la xarxa de telelectura fixa, un projecte que ha de permetre passar de l’eficiència actual de la xarxa d’aigua potable, que se situa en una mitjana del 70%, al 85% com a mínim. Dit amb altres paraules, que tan sols es perdi un 15% de l’aigua distribuïda quan a hores d’ara se n’acaba desaprofitant el 30% degut a les fuites.

La xarxa de telelectura fixa es va començar a desplegar el 2019 i s’ha fet en tres fases, l’última de les quals estarà enllestida al setembre. Això permetrà accedir als consums de tots els edificis de la parròquia des d’un centre de control, fet que suposarà un estalvi de feina per als equips de lectura i evitarà les estimacions dels consums en les facturacions que s’havien de realitzar quan no es podia accedir a un comptador. 

Un altre dels avantatges és la detecció de possibles sobreconsums produïts per fuites després del comptador o pel mal funcionament d’aparells, com ara termos, cisternes, aires condicionats o neveres. A través de les alarmes que envia el sistema en detectar un consum susperior al normal es pot evitar que el client hagi de fer front a una factura que en certes ocasions pot estar altament inflada. Astrié ha afirmat que gràcies a aquest projecte, els últims dos anys s’han detectat deu casos de sobreconsums. Arran d’això, el servei d’aigües es va posar en contacte amb els clients afectats per trobar l’avaria o la fuita. El cònsol menor ha recordat que el Comú disposa d’una ordinació que permet allisar la factura en base als últims consums quan hi ha fuites reparades, evitant així haver de pagar el sobreconsum ocasionat per aquestes. Amb l’actuació en aquests deu casos, els clients es van estalviar en total uns 20.000 euros.

El projecte de la xarxa de telelectura fixa té un cost total de 194.000 euros. Això inclou la renovació de tots els comptadors i la instal·lació de 180 concentradors, uns aparells que recullen els consums dels comptadors de tots els edificis de la parròquia. Cal tenir en compte que el Comú d’Andorra la Vella, a més, inverteix anualment 400.000 euros en reposició i manteniment de la xarxa d’aigua potable.

andorra la vella
estudi
recurs hídric
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic