Diari digital d'Andorra Bondia
Un instant de la sessió de consell de comú celebrada aquest migdia.
Un instant de la sessió de consell de comú celebrada aquest migdia.

Andorra la Vella tanca el 2021 amb un dèficit de 352.000 euros


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Comú d'Andorra la Vella / Tony Lara

El Comú d'Andorra la Vella ha tancat els comptes del 2021 amb un dèficit de 32.635,83 euros. El resultat és fruit d'haver liquidat ingressos per valor de 46.389.029,31 euros (76,91% del previst) i unes despeses de 46.741.665,14 euros (77,49% del previst). El cònsol menor i responsable de Finances, David Astrié, ha destacat que es tracta d'una liquidació "molt ajustada a la previsió pressupostària, amb una mínima variació" i que a més "s'ha continuat fent inversió alhora que es redueix progressivament l'endeutament". En aquest sentit ha assenyalat que si bé el 2016 l'equip liderat per Conxita Marsol va trobar un endeutament de més de 42 milions d'euros, a 31 de desembre aquest havia disminuït fins al 23,4 milions actuals. El tancament de compte, únic punt a l'ordre del dia de la sessió de consell de comú celebrada aquest matí, no ha rebut el suport dels consellers de la minoria socialdemòcrata, que han decidit abstenir-se "pel dèficit, la baixa execució de la inversió" i perquè els reconduïts per al 2022 superen els 11 milions, fet que atribueixen a una "mala previsió pressupostària".

En el cas dels ingressos, s'han executat fins a 16,8 milions d'impostos directes, el que suposa un 118% del prevista, ja que s'han ingressat 3,3 milions més del pressupostat. "Això s'explica pel bon moment de la construcció", ha afirmat Astrié, que ha concretat que 2,2 milions provenen dels drets de construcció. Pel que fa als impostos indirectes, s'han liquidat més d'1,5 milions (170%) de l'impost de transmissions patrimonials (ITP), quan s'havien previst 900.000 euros. Taxes i altres ingressost han suposat 17 milions (98% executat) i les transferències de capital han estat de 8 milions (102,37%).

Pel que fa a les despeses, les de personal han ascendit a 15,9 milions (98%), el consum de béns corrents i serveis ha suposat 13,4 milions (92%), les despeses financeres 248.000 euros (49,4%), mentre que les transferències corrents liquidades ascendeixen a 3,7 milions (93,6%). En aquest punt el cònsol menor ha remarcat que s'han executat 2,6 milions més que el 2020, dels quals, 2 milions corresponen als diners aportats al fons solidari per a la Covid. Finalment, s'han liquidat 10,2 milions d'euros corresponents a inversions reals, el que suposa tan sols un 47,09% dels 21,6 milions que hi havia pressupostats. El cònsol, però, va destacar que s'ha arribat a comprometre fins a un 91% de la partida, és a dir, 19 milions d'euros, tot i que s'han reconduït 11,3 milions corresponents a obres que encara no s'han acabat com poden les desl Serradells o les del Museu de la Bicicleta.

"Estem contents perquè tanquem amb un dèficit quasi nul, les previsions s'han complert quasi totes i seguim reduint el deute 3,5 milions per any", ha destacat el cònsol en declaracions posteriors a la premsa, afegint que tot i que era "dificultós" en plena pandèmia, "és un pressupost que s'ajusta a les necessitats del moment i s'ha executat pràcticament al 100%".

Des de la minoria comunal, però tenen una visió molt diferent de la situació i han decidit abstenir-se en l'aprovació del tencament de comptes. "Ens hem abstingut perquè es tanca amb dèficit pressupostari, perquè del capítol d'inversions només se'n liquida un 47% i pels reconduïts d'11,3 milions", va resumir la consellera socialdemòcrata Dolors Carmona després de la sessió, insistint, com ja havia fet en la seva intervenció durant el ple, que aquest important tant important de reconduïts es deu a una mala previsió. "Sabem que hi ha obres importants i que necessiten més temps d'execució, però es pot planificar l'execució i preveure els plurianuals necessaris", va reclamar Carmona. De la mateixa manera va qüestionar que la majoria confïi massa en els "sobrevinguts", com els ingressos de més de la construcció, i va remarcar que només per aquest motiu el dèficit pressupostari no és major.

La consellera de la minoria també ha qüestionat la poca liquidació de la bossa de diners destianda a ajudes socials i va assegurar que "el model de política social no s'ajusta a les necessitats dels ciutadans", per la qual cosa va demanar que s'articulin més ajudes. La cònsol major, Conxita Marsol, va rebutjar frontalment la intervenció de Carmona, acusant-la de fer "un míting de política social que no toca". En aquest sentit va defensar que "estic contenta que els ciutadans no hagin de demanar ajudes perquè en aquesta parròquia tothom treballa", i va assegurar que tothom qui ho necessita rep suport i que el Comú es limita a les competències que té.

Finalment, Astrié també va rebutjar que l'increment d'alguns ingressos sigui tan sols fruit d'una situació extraordinària. "Fa sis anys que generem llocs de treball, no és un fet excepcional, és una inversió que hem fet i de la qual ara recollim els fruits".

Andorra
andorra la vella
pressupost
liquidació
dèficit
Astrié
carmona

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte