Diari digital d'Andorra Bondia
Acte organitzat per l’APCA sobre la llibertat d’expressió.
Acte organitzat per l’APCA sobre la llibertat d’expressió.

Andorra passa en quatre anys de la posició 5a a la 37a en llibertat de premsa


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Andorra ha passat en quatre anys de la posició 5a a la 37a en el rànquing mundial de llibertat de premsa segons l’informe que elabora l’ONG Reporters sense Fronteres (RSF). De l’any passat al 2018, el Principat ha baixat en dues posicions. Des de l’Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra, reclamen en veu alta una llei que reguli la professió i el secret professional, que és una de les mancances que destaca l’informe d’RSF.  

L’organització continua destacant que els mitjans de comunicació andorrans són molt dependents dels poders econòmics, polítics i religiosos, i que els principals punts febles són la forta recurrència en els conflictes d’interès i la dificultat de cobrir les activitats de la banca.

RSF es fa ressò de la Llei del 2014 de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, que crea una responsabilitat civil per als periodistes i preserva la confidencialitat de les seves fonts en virtut del principi de secret professional, i remarca  que no hi ha una llei específica que els protegeixi.

La classificació la continua encapçalant Noruega per segon any consecutiu, seguida per Suècia, mentre que Finlàndia baixa a la quarta posició a favor dels Països Baixos. En l’altre extrem de la llista, Corea del Nord conserva la darrera plaça (180).

Pel que fa als països veïns, Espanya també baixa dues posicions, fins a la 31a, i RSF destaca que els periodistes han estat víctimes col·laterals del conflicte entre Espanya i Catalunya. Per la seva banda, França puja sis posicions fins a la 33a, tot i que RSF remarca que el panorama mediàtic francès està molt dominat per grans grups industrials que tenen interessos en altres sectors.

El president de l’APCA, Marc Segalés, va lamentar “l’escalada de descensos continuats d’Andorra des del 2014 en què es trobava en la cinquena posició, després de Finlàndia, Holanda, Noruega i Luxemburg, quatre anys després estem a la posició 37”, va dir. A més, destaca que els països veïns estiguin en posicions a davant d’Andorra quan tradicionalment sempre havien estat a darrere. 

Segalés remarca el que diu  RSF sobre que els mitjans “siguin propietat dels poders econòmics, polítics i, fins i tot,  religiosos, i dels conflictes d’interessos que en una societat petita poden ser normals però no ajuda a posicionar-se en aquest rànquing”. A més, destaca “la dificultat a l’hora d’informar del sector bancari, per manca de transparència”.  

El president de l’APCA destaca la necessitat d’una llei que reguli el sector periodístic perquè,  tal com assegura RSF, i també el col·lectiu andorrà, la llei sobre el dret a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge “no protegeix el secret professional”. “A Andorra no hi ha regulació dels mitjans de comunicació, més enllà de la de RTVA, que és un mitja públic”, va dir Segalés. 

llibertat de premsa
ranquing
rsf
APCA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte