Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió mixta celebrada el passat 26 de gener.
Un moment de la reunió mixta celebrada el passat 26 de gener.

Andorra planteja a Espanya una “drecera” per a les homologacions


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Govern d'Andorra

“Estem parlant amb Espanya per veure si podem tenir una mena de drecera o un altre camí” per agilitzar les homologacions de titulacions universitàries de graduats en infermeria. Així ho ha declarat aquest migdia el secretari d’Estat d’Educació, Josep Anton Bardina.Tot i que no ha donat més detalls de quina seria aquesta “drecera”, ha afirmat que això és el que es va plantejar en la reunió de la Comissió mixta d’educació hispanoandorrana de finals del mes passat. Per la part espanyola, ha afirmat, “tenen el compromís d’estudiar-ho, però ho han de valorar de manera molt global”. 

En aquest sentit, Bardina ha recordat que les titulacions universitàries andorranes són extracomunitàries i han de seguir, per tant, el procediment habitual per al seu reconeixement. Un procés que segons les explicacions rebudes, presenta un problema de “col·lapse” sobretot des de la postpandèmia. “Hi ha com un embut perquè hi ha molta feina que ha quedat estancada”, i especialment pel que fa a les titulacions d’Infermeria, perquè n’hi ha moltíssimes de persones procedents de Llatinoamèrica que han demanat les homologacions. 

La resposta, doncs, que han rebut de les autoritats espanyoles és que estan treballant per solucionar-ho dotant de més recursos de personal les àrees que s’encarreguen d’aquest tema tot millorant el procediment de reconeixement i homologació de les titulacions. Igualment, el secretari d’Estat ha assegurat que estan “seguint” la problemàtica ben de prop. Ho fan des de l’àrea d’ensenyament superior. Se n’encarrega el director d’Ensenyament Superior, Recerca i Innovació Tecnològica, Xavier Campuzano, que està també en contacte amb l’ambaixada espanyola.

Més requisits?
D’altra banda, sobre la denegació de l’homologació per la manca d’un diploma B2 de castellà que es va respondre a una titulada en Infermeria andorrana, en declaracions al Bondia Bardina s'ha mostrat estranyat perquè considera que si hi ha una exigència d’una titulació suplementària
no és per al reconeixement de la titulació, sinó per a  l’exercici de la professió. Així, ha recordat que també aquí es demana el B2 de català per a l’exercici d’algunes professions, la qual cosa no té a veure amb l’homologació de les titulacions, que té en compte la formació rebuda. Si fos així, s’hauria d’incloure aquesta llengua estrangera al currículum, ha remarcat.

Aquí, “tràmit ràpid”
Preguntat sobre el temps que triga Andorra en l’homologació de titulacions estrangeres, el secretari d’Estat ha respost que “en comparació amb altres països, és un tràmit ràpid”. Tan ràpid com que es pot trigar un parell de mesos, un cop s’han fet les comprovacions oportunes.  

La cantina, cosa de les ampes

Bardina ha assegurat que no li consta que la solució de que l'associació de mares i pares de l'escola andorrana es faci càrrec de la cantina de l'escola francesa de Sant Julià de Lòria sigui definitiva. Segons ha dit, les dues ampes estan analitzant la situació. La preocupació des del ministeri d'Educació era que s’assegurés que els alumnes tinguessin un plat a taula el 19 de febrer. I la resposta ha estat així amb la implicació de l’Ampaea. El que no té clar ni sap, ha reiterat, si serà que definitivament l’ampa de l’escola andorrana serà qui gestionarà aquest espai. "Són uns escenaris que s’han de valorar i el ministeri estarà prop de les ampes per poder fer aquesta valoració". Perquè són les ampes qui ho han de decidir. En aquest sentit, ha explicat que el servei de menajdor d'aquesta escola era l´únic que es gestionava des d'una junta, quan normalment són les ampes les que ho fan. Per això, creu que el que ha passat ara, donarà peu a què es normalitzi i es regularitzi una situació.

 

Andorra
Espanya
homologacions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte