Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus que va tenir lloc ahir.
Un moment de la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus que va tenir lloc ahir.

Andorra recicla el 50% dels residus i assoleix l’objectiu fixat per al 2020


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/J.A.V.

Andorra va reciclar el 50,4% dels residus urbans generats l’any passat. Així s’acompleix amb antelació l’objectiu establert pel 2020 de reciclar la meitat de la brossa. D’aquesta manera, durant el 2018 es va registrar un increment del reciclatge de cada fracció. El vidre ho va fer un 6,5%, els envasos un 19% i el paper i cartó un 3,7%. Al mateix temps es va aconseguir recollir el 10% de la matèria orgànica previst, el que suposa 1.060 tones. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, va atribuir aquestes xifres a les campanyes de seguiment a les escoles; les inspeccions al sector de l’hoteleria per tal que tornessin a reciclar (amb 779 controls a 675 establiments, un fet que suposa que el 70% dels grans productors van ser controlats); i la campanya sobre reciclatge, que va arribar a un 25% de la població. 

Aquestes xifres es van donar a conèixer en la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus que va tenir lloc ahir en què també es va informar que l’any passat es van gestionar 136.750 tones de brossa (sense tenir en compte la terra i les pedres), el que suposa un 9% més que el 2017. Segueix, doncs, la tendència a l’alça en el volum de residus registrada des del 2012, a excepció de l’any 2016, que va caure respecte de l’anterior. Del total de residus, un 70% es van exportar. També es van tractar 9.215 tones de brossa procedent de la Cerdanya. Aquestes suposen el 19% dels residus valoritzats al forn de la Comella. La ministra va explicar que el funcionament de la importació de brossa de les comarques veïnes s’està desenvolupant “amb total normalitat” i va recordar que el conveni preveu fins a 10.000 tones anuals.
A partir d’ara, el Govern i els comuns començaran un pla d’economia circular, que serà “molt més ambiciós que un pla nacional de residus”, tenint en compte que l’actual finalitza el 2020. Segons va avançar la ministra en funcions, aquest nou pla anirà encarat a una modificació de la Llei de residus per tal de prevenir “molt més” el plàstic, els materials d’un sol ús, i incidir en els residus de la construcció. Calvó va recordar que l’economia circular consisteix que “tot s’injecti en el sistema i produir el mínim de residus possibles”, i va exposar que la intenció és tenir el nou pla de cara al 2020. Precisament en aquest pla d’economia circular s’haurà de preveure l’extensió de la recollida de la matèria orgànica, que el 2018 es va fer davant de 83 productors. Ara caldrà analitzar com desplegar un sistema de gestió més global que abasti la totalitat del país.
De la seva banda, el cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, que va actuar de portaveu dels comuns, va celebrar que la mancomunitat de la recollida selectiva ha permès tenir un servei més eficaç i assolir les xifres previstes per al 2020. També va indicar que de cara al futur caldrà treballar per optimitzar encara més les rutes de la recollida selectiva perquè el cost i l’impacte siguin menors. Això, va recordar, demana més col·laboració ciutadana, ja que la població s’ha d’adequar als horaris de recollida.
Del total de residus urbans recollits l’any passat, 20.692 tones es van destinar al reciclatge o a la reparació per a la reutilització; 36.160 tones van servir per a la valorització energètica; i 839 tones es van eliminar.

 

Prova pilot per implantar les bosses reutilitzables per a la fruita i verdura als supermercats

La utilització de les bosses de plàstic d’un sol ús es va reduir un 17% el 2018 respecte de l’any anterior, el que suposa 542.292 bosses menys al mercat. L’objectiu ara és fer un pas més i per això de cara al juny s’iniciarà una prova pilot per implantar les bosses reutilitzables per a la fruita i la verdura als supermercats.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, va afirmar que “cal evitar al màxim l’ús de plàstics i reemplaçar-los per bosses reutilitzables”. És per això que s’estan buscant diferents tipus de bosses per veure quina reacció té el client davant de la campanya que tindrà lloc abans de l’estiu. Cal recordar que el reglament per a la reducció del consum de les bosses de plàstic d’un sol ús va entrar en vigor el novembre del 2017.

 

 

reciclatge
residus
pla nacional de residus
economia circular
bosses de plàstic
bosses reutilitzables

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte