Diari digital d'Andorra Bondia

Andorra se situa per sota de la mitjana europea d'incidència del VIH amb 4,73 casos per cada 100.000 habitants


Escrit per: 
Agències / Foto: D. R.

Durant aquest 2010 l'Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut ha detectat quatre nous casos d'infecció per VIH, cosa que suposa un augment de casos registrats de fins a 54.

La mitjana, però, continua estan per sota de la Unió Europea i se situa en els 4,73 per cada 100.000 habitants. La UE registra una línia de 5,7 casos per cada 100.000 habitants. El Ministeri de Salut i Benestar ha posat en marxa un nou portal web d'informació i prevenció del VIH, així com la distribució de material per ajudar a la difusió del portal.Rosa Vidal, cap d'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de Salut, ha donat a conèixer aquest dijous, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, les xifres sobre els nous casos d'infecció que es tenen constància d'aquest 2010.

Durant el 2010, s'han notificat quatre nous casos de contagi per VIH. Aquests responen al perfil de persones de sexe masculí, d'una mitjana d'edat de 42 anys, i que la infecció s'ha produït en un 75% en relacions sexuals: 50% homosexuals i 25% heterosexuals.

Aquestes xifres fan augmentar el total de casos registrats de fins a 54, dels quals 47 són seropositius i dos han desenvolupat la malaltia. La resta se'n desconeix la situació. 37 d'ells estan sent tractats amb antivirals.

Amb les dades a la mà, Rosa Vidal ha remarcat que Andorra es troba per sota de la línia mitjana del VIH a la Unió Europea. Al Principat la mitjana està situada en 4,73 casos per cada 100.000 habitants, mentre que a la UE la línia és a 5,7 casos per cada 100.000 habitants. A Espanya la mitjana està en els 8,9 casos per cada 100.000 habitants i a França en els 6,1.

L'evolució històrica dels casos des que es disposa del registre (l'any 2004) permet constatar que la majoria de persones que s'infecten són homes (el 75%), i que ho fan a través de les relacions sexuals majoritàriament (un 57% dels casos). Només hi ha hagut una defunció en els darrers cinc anys.

El director de Salut i  Benestar, Josep Maria Casals, ha matisat que donada la poca demografia del país, hi ha casos de persones infectades que no ho notifiquen al registre i marxen a l'estranger per al seu tractament mèdic.

El Ministeri de Salut i Benestar ha posat en funcionament, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA, un nou portal web a través del qual es difon la informació per prevenir el contagi del VIH. A més, per difondre la seva existència es distribuiran uns mòbils fets amb cartró i en els quals figura un SMS que alerta sobre el risc que suposa una relació sexual sense seguir les recomanacions de prevenció. Aquests es podran trobar als Punt Jove i als locals d'oci nocturn, a part que els agents sanitaris també en disposaran per si creuen oportú donar-lo a algun dels pacients.

El VIH afecta a 34 milions de persones a tot el món, dels quals 3,4 són infants menors de 15 anys. Durant el 2010 hi ha hagut 2,7 milions de casos nous. Casals ha explicat que hi ha una tendència mundial decreixent, d'un 16% menys, gràcies als antivirals. Malgrat això, la regió europea de l'OMS és l'única que augmenta ja que aquesta regió, que no coincideix amb la delimitació del continent sinó que abraça països asiàtics fronterers amb Europa, presenta grans reptes per els diferènciaes econòmiques.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte