Andorra Telecom admet “bones sensacions” per la negociació amb la UE
“Les sensacions són bones. Tenim el posicionament clar, però les coses van lentes. Estem tranquils”. Amb aquestes paraules valorava ahir el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, l’estat de les negociacions amb la Unió Europea en el marc de l’acord d’associació. Nadal va recordar que fins al juny no hi ha previstes noves trobades i per tant, “no hi ha novetats”.
Amb tot, i en relació amb les paraules del cap de Govern, Xavier Espot, fa uns dies en un acte a Barcelona, va assegurar que “estem totalment d’acord” amb la frase que “els turistes no paguin” pels consums de telèfon mòbil quan estan a Andorra. Ara bé, va matisar que això no ha de comportar que “el roaming caigui”, ja que en el cas dels països de la UE, malgrat que els consumidors no paguen, les companyies sí que cobren. I són precisament aquests pagaments entre companyies el que caldrà determinar. En aquest sentit va dir que tot i que “la negociació és llarga”, per ara “les coses van bé”.
L’any passat Andorra Telecom va ingressar 21 milions pel roaming i aquest any n’ha pressupostat, de manera “realista”, 19. La idea seria que encara que la xifra anés a la baixa, no desaparegués de cop.
Companyies
Amb tot, va recordar que no és imprescindible l’acord d’associació per eliminar la itinerància per als clients, ja que fins ara Andorra Telecom també ha negociat directament amb les companyies dels països veïns. Un extrem que s’ha aconseguit amb una trentena de companyies, majoritàriament franceses (només una de les operadores gal·les no hi ha accedit), però que per ara ha estat impossible assolir en el cas espanyol. “La decisió també depèn de l’altre operador i li ha de sortir a compte. Espanya porta molts turistes a Andorra i està fent molts ingressos, per tant, la negociació no és fàcil”, va reconèixer, indicant que en aquest cas l’acord d’associació sí que “podria ajudar”.
Sí que s’han aconseguit, per exemple, en el cas espanyol, algunes rebaixes de preu, però tampoc depèn d’Andorra Telecom, ja que és l’operador de cada país el que decideix. I Nadal va destacar especialment el fet que s’hagin deixat de produir “accidents” que comportaven al client factures de més de 1.000 euros. Una fita aconseguida, també, pels canvis en la regulació europea. “Et poden cobrar 50 euros, que ja són diners, però no es produeix una catàstrofe com abans”. Amb tot, ha reiterat que al final depèn de cada companyia i dels productes que pot oferir.