Diari digital d'Andorra Bondia
Enric Ripoll i Carles Casadevall van presentar ahir els resultats sobre l’equipament i ús de les TIC a les llars.
Enric Ripoll i Carles Casadevall van presentar ahir els resultats sobre l’equipament i ús de les TIC a les llars.

Andorra, tercer país de la UE on més gent es connecta cada dia a internet


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Prenent com a referència la mitjana dels 28 estats de la Unió Europea, Andorra seria el tercer país on més proporció de persones es connecten diàriament a internet, el segon on més s’utilitza el telèfon mòbil per connectar-s’hi, el setè en proporció de llars que hi tenen accés i l’onzè on més percentatge de persones s’han connectat a la xarxa  en els darrers tres mesos.
Així es desprèn si més no dels resultats de l’Estadística sobre l’equipament i l’ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars, feta pel departament d’Estadística en col·laboració amb Andorra Telecom, i que situen el Principat entre “els països capdavanters d’Europa en l’accés i ús a internet”, segons van destacar el coordinador del departament d’Estadística, Enric Ripoll, i el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall.
En aquest sentit, l’enquesta, que s’emmarca en les previsions de la Llei del Pla d’estadística 2018-2021 i en el desplegament del programa estadístic per  a aquest any, posa de manifest que el 94,5% de les llars tenen accés a internet i que el 91,6% de la població l’ha utilitzat en els darrers tres mesos, dels quals el 95,8% de forma diària, un percentatge que supera  la mitjana europea, que se situa en el 87%.
Pel que fa a les activitats en  què s’utilitza internet, en molts aspectes, com, per exemple, enviar o rebre correu, xarxes socials, mirar diaris o revistes digitals, els percentatges andorrans són molt similars i, fins i tot,  superiors a la mitjana europea,  que, en canvi, és superior a l’andorrana en qüestions com la recerca d’informació sobre béns i serveis, buscar feina o altres activitats d’aprenentatge.
En les àrees en què sí que s’observa una diferència important entre l’ús que se’n fa al país i la mitjana d’ús de la UE, destaquen l’administració electrònica i el comerç electrònic. En el primer cas, fins a un 59,6% dels ciutadans d’Andorra –només un 43% de la mitjana europea– asseguren que no han fet mai cap tràmit en línia, i només un 21,7% afirma que ha obtingut informació de pàgines governamentals, percentatge que a la UE és del 48%.
Pel que fa al comerç electrònic, només un 31,3% dels ciutadans del país afirmen que han  fet una compra en els darrers tres mesos, mentre que aquest percentatge és del 56% en la mitjana de la UE. I els que manifesten que fa més d’un any o que no han fet mai cap compra en línia se situen en un 55,6% a Andorra respecte del 33% de la UE. El que més se sol comprar per internet, tant a Andorra com als països de la UE, és roba o calçat,  allotjaments de vacances i articles per a la llar.
Tot i que es tracta tot just d’una primera estadística en aquest àmbit, Ripoll va destacar-ne la importància perquè, d’una banda, el país disposarà de “dades comparables” amb les de la UE, ja sigui en la mitjana o país per país, i, de l’altra, demostra que el Principat disposa “d’infraestructures i recursos associats a les noves tecnologies que, de mitjana, se situen per sobre de la Unió Europea”. 
També Casadevall va considerar “positiva” l’enquesta, ja que els ha permès conèixer si la infraestructura que els usuaris tenen al seu abast “s’utilitza o no”, i les dades posen de manifest que “sí que s’utilitza, i molt”.
Per a la realització de l’enquesta, feta per telèfon durant el darrer quadrimestre de l’any passat, es van seleccionar aleatòriament 598 llars, 584 ciutadans d’entre 16 i 74 anys d’aquestes llars i també es va obtenir informació de 96 menors d’entre 10 i 15 anys.

El 75% dels infants de 10 a 15 anys tenen mòbil

Tres de cada quatre infants d’entre 10 i 15 anys tenen telèfon mòbil, i el 36,3% disposa de dades mòbils, segons es desprèn de l’Estadística sobre l’equipament i l’ús de tecnologies de la informació i la comunicació a les llars, que dedica un apartat específic a aquest col·lectiu, entre el qual l’ús de les TIC és molt elevat.
Així, el 93,9% dels infants han utilitzat l’ordinador en els darrers tres mesos, percentatge que en el cas dels adults és del 81%, mentre que el percentatge d’infants que ha utilitzat internet en els darrers tres mesos s’eleva fins al 98,7%. Per sexes, els nens i les nenes utilitzen de forma similar l’ordinador (93,2% i 94,6%) i també internet (100% i 97,3%). En canvi, la proporció de nenes que disposen de telèfon mòbil, 81,1%, és més elevada que la dels nens, 69,5%, encara que la tinença de dades és similar, 35,1% i 37,3%.
Quant al lloc d’accés a internet, els més freqüents són la llar (97,3%) i el centre educatiu (60,3%).

Andorra
tercer
país
ue
gent
connecta
cada dia
internet
Número de vots: 372
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic