Diari digital d'Andorra Bondia
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, en una compareixença al Consell General.
El gerent d’Andorra Turisme, Betim Budzaku, en una compareixença al Consell General.

Andorra Turisme incompleix la llei en contractar una pòlissa de crèdit


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

Igual com ja va fer en l’exercici 2015, i malgrat el compromís d’aleshores de mirar de seguir les recomanacions del Tribunal de Comptes, Andorra Turisme va tornar a contractar l’exercici 2016 una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros contravenint la legislació vigent.

Així ho torna a posar de manifest el Tribunal de Comptes en l’informe relatiu als treballs de fiscalització corresponents al tancament de l’exercici 2016 d’Andorra Turisme SAU, en què deixa clar que la societat pública va incomplir novament la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, text que limita la possibilitat d’endeutament de les societats públiques al 50% dels fons propis de l’entitat.
D’aquesta manera, l’organisme fiscalitzador recorda que la Llei 12/2007 de creació de la societat pública Andorra Turisme limita concertar operacions de crèdit per atendre les seves necessitats de tresoreria sempre que en el seu conjunt no superin el 35% dels ingressos per operacions corrents de l’exercici anterior. Amb tot, i “contràriament al que disposen les normes referides”, el tribunal assegura que la societat “ha formalitzat una pòlissa de crèdit amb un límit d’un milió d’euros, un termini d’un any i un tipus d’interès d’Euribor a tres mesos més un diferencial del 3%”.
Així mateix, i pel que fa a la comptabilitat, el Tribunal de Comptes recorda a Andorra Turisme que, d’acord amb l’article 17.1 de la Llei del pressupost i com a beneficiari que és de transferències nominatives del Govern, “té l’obligació de reintegrar els sobrants d’aquestes subvencions que no s’han destinat a la finalitat que les han motivat”. I també que els imports resultants “no poden ser considerats com a resultats o patrimoni net”, com ha fet la societat, sinó que s’han de registrar “com un passiu” d’acord amb les disposicions del Pla general de comptabilitat. 
D’altra banda, i igual que en informes d’anteriors exercicis, el Tribunal de Comptes incideix en el fet que Andorra Turisme no té implantat un procediment de mancomunació de signatures per a la totalitat dels pagaments de la societat, un fet que comporta una debilitat de control intern. 
En aquest sentit, l’informe del Tribunal de Comptes permet constatar que per a despeses superiors a 100.000 euros és necessària, a part de la del gerent, la signatura del president del consell d’administració o qualsevol altre dels seus membres, mentre que per a despeses inferiors a aquesta quantitat el gerent de la societat pot operar lliurament.
L’organisme fiscalitzador remarca també que l’entitat “no ha estat sotmesa a procediments de control financer i d’oportunitat econòmica” que preveu la Llei general de les finances públiques, tot i “haver estat inclosa en el programa de control pressupostari establert per decret de 30 de març de 2016”.
Finalment, el Tribunal de Comptes, que reclama a l’entitat que adopti “procediments de control que permetin garantir la integritat dels ingressos en relació amb les vendes d’articles de marxandatge efectuades i les existències, incideix en el fet que Andorra Turisme “té pendent l’adaptació dels seus estatuts a la Llei 20/2007 de societats anònimes i de responsabilitat limitada”, i que ha incomplert el termini fixat en l’esmentada llei per a aquesta adaptació.
Des d’Andorra Turisme, i a diferència d’exercicis anteriors, en aquesta ocasió no es van presentar al·legacions a l’informe ni cap comentari explicatiu de les recomanacions del Tribunal de Comptes.

Andorra Turisme
Tribunal de Comptes

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte