Diari digital d'Andorra Bondia
La majoria de consultes estan relacionades amb situacions d’angoixa motivada per la crisi sanitària.
La majoria de consultes estan relacionades amb situacions d’angoixa motivada per la crisi sanitària.

Angoixa i estat d’ànim baix, els efectes col·laterals de la pandèmia


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Fa tot just una setmana que el Col·legi Oficial de Psicòlegs d’Andorra (Copsia) va iniciar un torn d’ajuda psicològica amb el qual s’ofereix atenció gratuïta a tota la població que ho necessiti davant dels efectes provocats per la pandèmia de Covid-19. De les consultes que s’han rebut fins ara, se n’extreu que les situacions més comunes que han portat els usuaris a buscar ajuda en aquests professionals són l’angoixa que es viu en aquest moment, trobar-se en un estat d’ànim baix, i l’excessiva preocupació. 

A més, sovint demanen orientació sobre com explicar la situació de confinament als familiars o com gestionar el diagnòstic de familiars o persones de l’entorn. A banda, s’han rebut trucades de pacients d’altres professionals de la salut mental que ara han vist truncat el seu seguiment donada la situació de confinament, i també de persones que tenien programada alguna intervenció mèdica i que amb la crisi sanitària s’ha vist ajornada, fet que provoca neguit en aquests usuaris.
Segons explica el president del Col·legi de Psicòlegs, Óscar Fernández, les situacions d’angoixa de les persones ateses venen motivades per certa por al contagi per les notícies que arriben, per la situació d’aïllament, i també pel desconeixement d’haver-se d’afrontar a una situació nova (“no saber què vindrà demà i què ens espera”, diu). Fernández explica que els consells que es donen depenen de la persona i de la seva circumstància. En tot cas, assenyala que la principal recomanació és “intentar positivitzar el que es pugui treure de la situació”.
Durant aquesta setmana, des que es va posar en marxa la iniciativa, s’ha rebut més d’una trentena de consultes, la primera just l’endemà d’anunciar-la. Quant als perfils, Fernández explica que són molt variats, des d’adolescents fins a gent gran que viu sola a casa.  
El Col·legi de Psicòlegs va animar totes les persones que ho necessitin a trucar al telèfon 809 031 o enviar un correu electrònic a copsia@copsia.ad per tal d’actuar en la primera fase d’estrès emocional. El fet és que algunes persones han exposat als professionals que no estaven segures de trucar, que tenien certa vergonya o reticència, ja que creien que els seus sentiments i vivències no són importants. 
Avui hi ha un total de 26 psicòlegs col·legiats que s’han prestat voluntaris a cobrir aquest torn, i la voluntat és mantenir-lo com fins ara, ja que s’ha constatat que la iniciativa té sentit i la gent ho agraeix. El president del col·legi també es va posar a disposició dels ministeris de Salut i Afers Socials i també de la Creu Roja i qualsevol altre organisme per  a qualsevol mena de col·laboració. També va apuntar que les dades que es recullen amb les consultes permetran conèixer l’impacte de la crisi sanitària en la població.

 

angoixa
psicòlegs
consulta
coronavirus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic