Diari digital d'Andorra Bondia
El Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella.
El Centre de Tractament de Residus (CTR) de la Comella.

Apapma alerta que la solidaritat amb la Cerdanya no pot durar per sempre


Escrit per: 
M.S.C.

“No ens podem quedar amb la solidaritat per a tota la vida, com tampoc ens podem quedar amb els ajuts per a tota la vida”. Així de contundent es mostra l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) a l’hora de parlar de l’acord per importar residus urbans de la Cerdanya, un conveni renovat recentment per un any més. L’entitat ecologista va posar en relleu que una cosa és oferir el Centre de Tractament de Residus (CTR) als municipis de la comarca veïna com a col·laboració en cas d’emergència si no disposen de cap instal·lació on cremar la brossa. 
“Va semblar que estàvem tornant el favor per l’època en què es va construir el forn”, va indicar l’associació. Amb tot, ha passat un any i la importació de residus s’ha allargat per un any més. Davant d’això, l’Apapma remarca la necessitat que la Cerdanya elabori un pla de futur sobre la gestió de la brossa. “Però la Cerdanya no ha fet res”. Per tot plegat, l’entitat considera que el Govern, abans de firmar i renovar el conveni amb Catalunya, havia d’haver exigit què pensa fer aquesta comarca catalana en matèria de residus en els propers anys. Les fonts de l’associació van explicar que van traslladar aquesta demanda al Govern, que va contestar que no ha obtingut resposta de les autoritats catalanes. 
L’Apapma va aprofitar per reiterar la seva oposició al forn de la Comella i a la importació de residus de Catalunya. Al mateix temps, va recordar que la Unió Europea només permet aquesta importació de forma excepcional. És per això que no es pot allargar en el temps. L’associació també va rebatre el missatge que trasllada l’executiu cada vegada que es parla de la importació de brossa, com és l’elevat volum de residus que Andorra exporta cap a Espanya. En concret, l’Apapma posa en relleu que el Principat el que exporta són productes (com ara plàstics o goma, entre d’altres). Es tracta de productes que la normativa europea permet exportar i pels qual es perceben uns diners, diu.
El Govern va aprovar el juny passat la renovació del conveni  per a la importació de residus de la Cerdanya per un any més. El text manté la mateixa quantitat màxima de brossa que es podrà traslladar fins al CTR, que és de 10.000 tones de residus municipals no perillosos l’any. Des que va entrar en vigor l’acord fins a finals de maig del 2018 es van importar 6.912 tones de residus.

 

apapma
solidaritat
. Cerdanya
sempre
durar
alerta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte