Diari digital d'Andorra Bondia
La central de cogeneració de Soldeu.
La central de cogeneració de Soldeu.

Apapma aposta per energies més netes que el gas i reduir el consum


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) veu amb recel els projectes de cogeneració que funcionen amb gas natural impulsats per FEDA. Així, tal com indica el president de l’entitat, Carles Iriarte, a l’hora d’apostar per aquesta energia hauria calgut fer un càlcul acurat de l’impacte que té a nivell d’emissions. A banda, hi ha la “perillositat” en el transport d’aquest producte. És per tot plegat que l’associació adverteix que “canviar el gasoil pel gas, que és també un combustible fòssil, és anar del foc a les brases”. Davant d’això, l’Apapma considera que l’alternativa hauria de ser adoptar energies verdes i reduir el consum.

Iriarte deixa clar que hi ha aspectes d’aquests projectes que són positius, com ara el fet de disposar de sistemes de calefacció centralitzats, ja que són més eficients i una via per eliminar les fuites d’hidrocarbur que massa sovint s’han produït al país. Tot i així, l’entitat ecologista exposa que s’hauria d’haver apostat més clarament per la biomassa. D’aquesta manera s’hauria “obligat els comuns a fer una gestió forestal com Déu mana, vetllant per la neteja del sotabosc i afavorint unes muntanyes més netes i uns ecosistemes més rics”. Quant a la resta d’energies renovables, Iriarte explica que el Govern disposa d’estudis que indiquen que l’única que té viabilitat econòmica és la fotovoltaica. L’eòlica, en canvi, explica que només seria rendible al port d’Envalira però suposaria un fort impacte visual i en les aus. Quant a la geotèrmia, afirma que cal disposar de terreny i això no sempre és possible i l’aigua termal presenta problemes de corrosió i de volum del recurs. 
És per això que Apapma defensa que, a banda d’apostar per les energies verdes, cal intentar reduir el consum. D’aquesta manera, Iriarte es pregunta per quin motiu hem de tenir els llums de Nadal encesos durant més d’un mes o per què necessitem “40 pantalons d’hivern i 40 pantalons d’estiu”, ja que això suposa una elevada despesa de recursos.

Forn incinerador
A l’hora de parlar dels projectes de cogeneració impulsats per FEDA, Apapma destaca que cal diferenciar entre la planta de Soldeu i la del centre de tractament de residus (CTR) de la Comella. En aquest sentit, el president de l’associació denuncia que la segona és “l’excusa per intentar tapar el nyap del forn incinerador”. A més, Iriarte indica que el CTR “tard o d’hora” s’haurà de tancar i arribat aquest moment “no sabem quin futur tindrà la planta de cogeneració”. Per aquest motiu va denunciar que una xarxa de calor “no pot estar depenent dels residus, que poden desaparèixer o disminuir”.
FEDA ha posat en marxa el projecte de cogeneració de Soldeu, que funciona amb gas natural, i el de la Comella, que utilitza la calor que es desprèn de la incineració dels residus (el gas només es reserva per a les aturades tècniques). Ara està treballant en el projecte del Pas de la Casa, que funcionarà al 50% amb gas natural i biomassa.

apapma
gas
renovables
energia
cogeneració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte