Diari digital d'Andorra Bondia
Nou moviment al paviment de la Ruta del Ferro.
Nou moviment al paviment de la Ruta del Ferro.

Apapma reclama una llei estatal per regular l’accés rodat a la muntanya


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Apapma

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) celebra que el Comú de Sant Julià hagi aprovat, per fi, una ordinació que reguli l’accés rodat al medi natural. Ara bé, des de l’entitat ecologista es considera que les ordinacions comunals no són suficients i per aquest motiu reclamen que es tiri endavant una llei d’àmbit estatal. “Cal una legislació de mínims, que la faci el Govern. I si després cada Comú vol anar més enllà, perfecte. Però els mínims els hauria de fixar el Govern”, explica el president de l’associació, Carles Iriarte.
Des del seu punt de vista “els comuns tenen moltes limitacions” a l’hora d’actuar, i per tant, això dificulta que es puguin fer complir les normatives. “Qui hauria d’aplicar l’ordinació és el servei de circulació, però és impossible perquè no tenen prou personal per controlar la muntanya”, exposa, i remarca que sovint, des de l’entitat s’han trobat situacions “inversemblants”. “Primer de tot has d’identificar el Comú al qual pertany la zona on estàs, després saber si la pràctica que veus és sancionable o no i després avisar els agents pertinents, que el màxim que podran fer és esperar-se a la carretera a veure si estan de sort i quan tornen els infractors sancionar-los”. Un exemple que al seu entendre deixa clar que totes les ordinacions aprovades per les corporacions locals, “a la pràctica són paper mullat”.
Iriarte remarca que “un agent de circulació no pujarà fins a Tristaina, com a molt es quedarà a la carretera. Per tant, queda molt maco tenir aquestes ordinacions, però són de difícil aplicació. I els infractors són conscients que és pràcticament impossible que els sancionin”. En aquest sentit recorda diversos episodis d’esportistes vinculats al món del motor que han transitat per espais naturals en els quals en teoria no s’hi pot accedir. I lamenta que les denúncies tampoc tinguin conseqüències. El darrer va ser justament l’estiu passat, quan un motorista va difondre un vídeo a les xarxes socials circulant per la zona protegida del pic Negre. “Vam posar una denúncia i ha quedat en no res”, detalla.

Banders o policia
En aquest sentit, Iriarte creu que si arribés la llei estatal també s’hauria de revisar el personal encarregat de fer complir les normes. El president d’Apapma proposa que ho puguin fer els banders, com passa en països veïns, o fins i tot la policia. “Però tant si són uns com els altres, el que cal és que tinguin l’equipament i el personal necessari per fer els controls escaients i que realment es faci complir la llei”. Així, recorda que ara que s’està tractant la modificació de la llei del cos de banders “pot ser un bon moment per posar-ho sobre la taula”. I insisteix: “si després els comuns volen anar alguns passos més enllà, que també ho puguin fer, però d’aquesta manera s’asseguraria més eficàcia”.
Carles Iriarte lamenta que en el cas de Sant Julià, fins ara, “a la muntanya s’hi ha fet de tot”, per això reitera que aquest tipus de regulació “no es pot deixar només en mans dels comuns, perquè només actuen quan la situació se’ls escapa de les mans”. Igualment, deixa clar que “hi ha prou llocs on poder fer activitats”, però considera que “han d’estar controlades”.

Alerta perquè el nou paviment de la Ruta del Ferro cedeix

Apapma va llançar ahir un crit d’alerta a través de les xarxes socials perquè ha detectat que el nou paviment que es va posar en algun tram de la Ruta del Ferro ha cedit en alguna zona. Des de l’entitat ecologista remarquen que no saben per què s’ha donat aquesta situació, però s’han mostrat preocupats per les conseqüències que poden tenir les pluges previstes pe als pròxims dies. Apapma ja va posar en dubte el material utilitzat per fer el manteniment del camí en el tram entre el pont del Valira i el riu de Querol.

 

 

apapma
reclama
llei
estatal
regular
l’accés
rodat
muntanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte