Diari digital d'Andorra Bondia
Brossa a punt per ser cremada al Centre de Tractament de Residus.
Brossa a punt per ser cremada al Centre de Tractament de Residus.

Apapma troba a faltar una “política ferma” per a la reducció de residus


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) valora l’avenç important que ha fet el Principat durant els darrers deu anys en la gestió de residus. Amb tot, adverteix que encara hi ha molta feina per fer i remarca la necessitat d’establir una política de residus “coherent amb l’actualitat”, en què el millor dels residus és el que no existeix, i que ha de passar obligatòriament també pel tancament del forn incinerador de la Comella. Així, el president de l’entitat, Carles Iriarte, va lamentar que “des de fa molts anys trobem a faltar una política ferma” centrada en la reducció de residus i no amb vista a les pròximes eleccions, sinó “a llarg termini”.

Iriarte va assenyalar que la campanya de reducció de bosses de plàstic d’un sol ús és un gran encert, però creu que caldria anar més enllà i prohibir la venda de material de plàstic d’un sol ús. Aquesta mesura va ser plantejada per últim cop a la reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla nacional de residus, però per ara no entra dins de les previsions del Govern. A més, l’associació aposta per implantar polítiques d’importació de mercaderies que prevegin la futura gestió dels residus. Aquestes passarien perquè els productors d’articles amb sobreembalatge s’haguessin de fer càrrec de recollir-los i exportar-los o de pagar més impostos en el cas que fos el país qui assumís aquesta tasca.
Iriarte destaca que la pitjor de les tres r (reduir, reutilitzar i reciclar) és la darrera, ja que “reciclar és l’última opció”. Al mateix temps es mostra convençut que tractant-se d’un país petit és més fàcil implantar polítiques de reducció de residus. També diu que és menys complicat assolir els objectius que fixa Europa de reciclar la meitat de la brossa que es produeix. “Reciclem el 50% dels residus però no hi ha voluntat d’anar gaire més enllà”, observa, i critica que Andorra sempre va “a remolc” en polítiques mediambientals.

Pla d’economia circular
Qüestionat sobre la voluntat del Govern de posar en marxa un pla d’economia circular de cara al 2020, el president d’Apapma va declarar que “tot és molt maco sobre el paper, però caldrà veure la pràctica”. En aquest sentit va assenyalar la necessitat que les mesures adoptades no siguin no tan sols “estètiques”, sinó “efectives”. L’entitat desconeix si l’executiu té la intenció de comptar amb les associacions ecologistes a l’hora de definir-lo. Iriarte va posar en relleu que perquè l’executiu faci una aposta clara per una “gestió de residus coherent amb el país, el gran inconvenient és el forn incinerador”, que està “dissenyat per eliminar residus i que està sobredimensionat”. Apapma insisteix que el Centre de Tractament de Residus (CTR) s’ha de tancar perquè “no és un sistema adequat per a la gestió de residus”, encara que accepta que n’hi ha alguns –com els procedents de l’hospital– que cal cremar. Al mateix temps va apuntar que, tenint en compte que ja és propietat de l’Estat, el Govern no té necessitat de cremar cap quantitat determinada de brossa.
El president de l’associació ecologista també va voler deixar clar que els països veïns no fan cap favor a Andorra acceptant els residus que aquí es generen. Així, remarca que, amb l’aplicació del Conveni de Basilea, cap país es pot negar a rebre residus de productes que s’han elaborat al seu territori per tal de reciclar-los. Un altre aspecte criticat per Apapma està relacionat amb la importació de residus de la Cerdanya per ser cremats al forn incinerador. Iriarte va explicar que, tal com se’ls va traslladar en la reunió de la comissió, avui encara es desconeix quins plans té la Cerdanya amb relació a la gestió de residus a llarg termini. “Això no pot ser indefinit. Cal certa pressió perquè no podem rebre residus indefinidament”, va afirmar. 
Cal recordar que els residus gestionats a Andorra han crescut un 44,2% respecte el 2012, passant de 94.812 tones a 136.750 tones.

 

 

 

residus
reciclatge
economia circular
apapma

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte