Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’un dels carrers del Tarter, un poble amb un volum elevat d’apartaments turístics.
Imatge d’un dels carrers del Tarter, un poble amb un volum elevat d’apartaments turístics.

Apartaments del Tarter, preocupats pel cost que suposarà el canvi d’ús


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El cost que suposarà canviar l’ús de residencial a hoteler dels edificis que tinguin més d’un 75% dels habitatges dedicats a apartaments turístics (més d’un 50% el segon any) és un dels aspectes que més preocupa les empreses del sector amb la major part de l’oferta al Tarter. “No sabem el cost que comportarà aquest canvi d’ús”, va dir el director de Pierre & Vacances, Alex Ruiz, que va destacar que l’avaluació del preu de les reformes que caldrà fer serà una de les prioritats un cop es tinguin els reglaments que regulen els apartaments turístics en vigor.
Ruiz explica que, a diferència del Pas de la Casa, a la zona del Tarter els apartaments són de recent construcció. Amb tot, remarca que la nova normativa també suposarà inversions per a aquests habitatges turístics. Estima que l’actuació més costosa serà la relacionada amb la seguretat contra incendis (l’escala d’emergència, les portes tallafocs). El director de Pierre & Vacances assenyala, però, que la despesa que els propietaris hauran d’assumir no serà la mateixa en tots els casos. Així, indica que,  en el seu cas, per exemple, l’empresa gestiona set complexos i que cadascun és diferent. Per aquest motiu, es mostra a l’espera d’asseure’s amb el ministeri de Turisme per conèixer amb detall “les actuacions que caldrà fer a cada bloc; si cal construir una escala d’emergència o habilitar-hi una recepció”. Serà en aquest moment quan preveu tractar els canvis en la llei amb els propietaris per saber si volen dur a terme aquestes obres.
Un altre aspecte que caldrà analitzar serà el canvi d’ús residencial a ús hoteler. Aquest ha estat un dels punts més criticats per l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) i Ruiz accepta que caldrà conèixer si finalment els propietaris estan disposats a fer aquest canvi d’ús. La qüestió és que això implica una devaluació important del preu de l’immoble. En el cas que els privats descartessin aquesta opció, l’impacte que tindria en l’activitat del sector seria important. El director de Pierre & Vacances destaca que aquesta empresa gestiona 330 apartaments. “Si n’eliminem el 25% són molts habitatges els que perdem”, va apuntar. 
El ministre de Turisme, Francesc Camp, es va referir fa una setmana a l’obligatorietat que un immoble amb més del 75% dels habitatges per a ús turístic hagi de canviar l’ús de residencial a hoteler, una de les novetats de la Llei de l’allotjament turístic aprovada el juliol passat. El ministre va indicar que és complicat estimar el cost que pot tenir per al propietari aquest canvi d’ús, ja que dependrà de l’estructura, l’antiguitat o el nombre d’apartaments. Al mateix temps, va argumentar que part del creixement de l’oferta d’apartaments es deu al fet que “oferir aquest tipus d’allotjament ha estat força econòmic i, per això, moltes empreses s’hi han bolcat”. Ara, va dir, l’objectiu és equiparar la inversió necessària per habilitar un apartament a la d’un hotel o un càmping. Els propietaris tindran un màxim de cinc anys per fer aquest canvi d’ús (tres anys per obtenir la llicència d’obra i dos per dur-les a terme). Cal recordar també que la cancel·lació de la inscripció d’un apartament al registre es pot fer a instàncies de la comunitat de propietaris si els seus estatuts ho prohibeixen.

apartaments
tarter
preocupats
cost
canvi d'ús
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic