Diari digital d'Andorra Bondia
Interior de l’Abric d’Obagues de Ratera amb una persona atenent un arqueòleg.
Interior de l’Abric d’Obagues de Ratera amb una persona atenent un arqueòleg.

Àpats prehistòrics i arqueologia en una jornada al Parc d’Aigüestortes


Escrit per: 
Agències

L’Abric d’Obagues de Ratera, on s’han documentat nivells de població superiors a l’any 4800 aC i el Refugi d’Amitges van acollir aquest cap de setmana una jornada que ha unit la cuina prehistòrica i l’arqueologia. Ermengol Gassiot, director del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya (GAAM), va posar en context els assistents i va explicar que una recerca liderada per la UAB ha documentat i mapejat més de 340 vestigis arqueològics al Parc Nacional d’Aigüestortes. Els resultats revelen un territori molt humanitzat, ocupat des de fa més de 10.000 anys, amb la majoria de registres per sobre dels 2.200 metres d’altitud. Finalitzada l’explicació, a la mateixa cova, a 2.300 metres d’altitud, en un dels jaciments prehistòrics més elevats del país, el Cafè Pessets va oferir un aperitiu als assistents a base de truita de riu fumada, formatges fumats, carn de vaca curada, pa de sègol, cireres i avellanes, aliments que perfectament podien menjar els nostres avantpassats quan habitaven aquestes coves del Pirineu.

Gassiot, director del GAAM que ha portat a terme l’excavació a l’Abric d’Obagues de Ratera, va explicar que entre les restes localitzades, en campanyes d’excavacions entre el 2015 i 2017, hi destaquen nivells amb murs d’arranjament, fogars i abundant material, com ara ganivets de sílex, puntes de fletxa o restes de treball sobre matèries lítiques, material exogen al territori, algunes de les quals provinents de centenars de quilòmetres de distància.
La sortida va continuar fins al Refugi d’Amitges, pels camins que segurament transitaven els habitants de les coves del Parc Nacional fa milers d’anys, on hi havia preparat un dinar. El refugi es va ambientar de tal manera que va fer traslladar la gent a la prehistòria. A les parets s’hi podien contemplar murals pintats amb tècniques ancestrals.
El cuiner Aleix Gallardet ha explicat que no es va utilitzar res més que el que hi havia al Parc Nacional i zones limítrofes fa 10.000 anys, i ha afegit que es va cuinar, en la mesura del possible, amb les tècniques que els habitants d’aquella època utilitzaven.
El menú prehistòric va estar configurat per amanida d’espinacs salvatges, nabius assecats, gerds frescos, poma deshidratada, formatge fresc, oli d’avellana i sal de Gerri. El segon plat, compost a base de carn estofada de caça amb herbes aromàtiques, nabius, gerds, poma, ceps, greix de porc i sal de Gerri. I de postres, els comensals van menjar mató d’ovella, nous i mel. Tot, acompanyat de cervesa. Gallardet ha narrat que va ser un repte confeccionar aquests menús però que ho van poder fer amb l’ajuda d’Ermengol Gassiot i el seu equip de recerca, que els va anar guiant sobre el que podien utilitzar i que no en l’elaboració dels plats.

Àpats
prehistòrics
arqueologia
jornada
Parc d’Aigüestortes
Número de vots: 115
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic