Diari digital d'Andorra Bondia
Els representants de l’APDA i l’AGIA en la reunió d’ahir.
Els representants de l’APDA i l’AGIA en la reunió d’ahir.

APDA i AGIA amplien a un any la petició de dades als llogaters


Escrit per: 
A. B. / Foto: APDA

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) i l’Associació de Gestors Immobiliaris (AGIA) es van reunir ahir coincidint amb el darrer dia per aportar suggeriments a la guia preliminar de protecció de dades per al sector immobiliari. En aquest sentit, van acordar ampliar a un any, en lloc de tres mesos com inicialment estava previst, el període previ que les immobiliàries podrien demanar dades als llogaters a través de diversos documents.

Amb l’objectiu de donar compliment al principi de minimització de dades necessàries per acreditar la solvència econòmica del llogater a mitjà termini que preveu la llei, l’APDA considera que els punts de la CASS no pot ser un d’aquests documents, ja que no compleix la normativa perquè demana dades “excessives”. Per això, recomana tres alternatives: un certificat laboral en què només apareguin les dades identificatives, el salari i la data d’inici del contracte; els butlletins de salari o els justificants de l’ingrés de la nòmina al compte bancari, de forma que la informació innecessària quedi censurada i només apareguin les dades identificatives, el concepte i l’import abonat, i un certificat d’assegurança que acrediti una cobertura en cas d’impagament del lloguer. Hi hauria un quart document que encara està pendent de consensuar entre les parts.

Ara bé, “l’agència no ha de dir què han de demanar, ja que la llei recull un principi de responsabilitat proactiva per a totes les empreses que tractin dades, de manera que són elles les que han de determinar quina informació necessiten per acreditar la finalitat i complir la llei, a partir del principi minimització”, va precisar la cap de l’agència, Resma Punjabi, que es va trobar amb els màxims responsables de l’AGIA, Gerard Casellas i Sandra Cano.

En la reunió d’ahir es van abordar dos aspectes més, el primer dels quals va fer referència a la necessitat de la figura del delegat de protecció de dades al sector immobiliari. En aquest sentit, l’APDA afegirà un aclariment “senzill” a la guia, tot i que “no està clar que el necessitin”, va afirmar Punjabi. “Nosaltres considerem que s’ha de tenir, però només les que fan tractament de dades sensibles a gran escala”, va precisar la cap de l’agència.

Un tercer aspecte que van tractar van ser els sistemes de videovigilància a les agències immobiliàries, on hi ha coincidència en els tràmits, les finalitats, els cartells informatius i el temps de conservació. 

D’altra banda, Punjabi va visitar ahir els cònsols d’Ordino, Maria del Mar Coma i Eduard Betriu. La cap de l’agència, acompanyada de la inspectora Belina In Soon Babi, va explicar la tasca que porten a terme des de l’òrgan de control. Al mateix temps, es va mostrar disposada a oferir l’ajuda necessària per resoldre els dubtes en el compliment de la llei per part del Comú.

APDA
AGIA
dades
llogaters
documents
immobiliàries

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte