Diari digital d'Andorra Bondia
El director de Socorrisme i Formació de la Creu Roja, Quim Fenoll, duent a terme una maniobra de reanimació.
El director de Socorrisme i Formació de la Creu Roja, Quim Fenoll, duent a terme una maniobra de reanimació.

Aprendre a reanimar per salvar vides


Escrit per: 
Agències / Foto: M.R.

Allò que compta és intentar-ho. És un massatge amb el qual tampoc podem fer-li mal a la víctima" comentava la Núria, una de les participants al taller de reanimació cardiopulmonar (RCP) que Creu Roja ha organitzat aquesta setmana a l'hotel Tulip Inn Andorra Delfos d'Escaldes-Engodany. "És una ajuda prèvia fins que arriba l'ambulància", insistia. Amb actitud atenta, doncs, els treballadors de l'hotel seguien les indicacions de Quim Fenoll, el cap de serveis centrals, transport i formació de Creu Roja Andorrana, amb l'esperança de poder aportar el seu gra de sorra si mai es troben presents davant d'una situació en què una persona perd la consciència i pateix una aturada respiratòria. "És de vital importància el primer i el segon minut", assegurava Fenoll mentre alertava de les conseqüències que pot arribar a tenir que no s'actuï a temps. "El ritme cardíac s'altera, disminueix l'oxigenació del cervell, la sang no circula bé i les lesions poden ser molt greus des del primer moment", insistia.

Aquesta formació s'emmarca dins l'aposta de Daguisa Hotels, un dels grans grups hotelers més importants d'Andorra que ha decidit 'cardioprotegir' els seus establiments instal·lant màquines d'RCP i formant els seus treballadors perquè puguin donar resposta davant d'una hipotètica situació d'emergència. "El personal s'ha de formar per saber com ha de fer servir aquest aparell que detecta una fibril·lació ventricular, un estat del cor molt concret" relatava Fenoll. "Allò que fa és una petita descàrrega per a retornar al cor el seu ritme normal". Creu Roja Andorrana, però, més enllà d'aquestes formacions específiques, fa dotze anys que va iniciar el projecte 'Primers auxilis per infants', un tipus de cursets dirigits a nens d'entre deu i setze anys de tots els sistemes educatius del país. A més, l'organització també ofereix un calendari semestral de cursets i formacions dirigits a qualsevol mena de públic.

Andorra, en aquests moments, disposa de 200 punts amb desfibril·ladors. Segons Fenoll, un bon nombre d'aparells per a poder donar resposta a un país d'aquestes dimensions. "Andorra la Vella va ser la primera parròquia en cardioprotegir els seus espais. Després es va estendre a tot el Principat" relatava Fenoll. A part d'aquests centenars de desfibril·ladors, però, també s'ha de tenir en compte que tots els bancs del país i moltes empreses privades i centres comercials també en tenen d'instal·lats als seus establiments. "Estem parlant d'un gran nombre de desfibriladors que hi ha al país i els quals poden resoldre moltes situacions de gravetat" confirmava Fenoll, qui remarcava que des de Creu Roja es 'cardioprotegeixen' els espais les 24 hores al dia. "Jo crec que estem anant en bona direcció. Faltaria, però, una llei que definís l'obligatorietat de l'aparell i que aportés més força" comentava tot i que assegurava que, de moment, "la ciutadania d'Andorra ha cregut en el projecte de 'cardioprotegir-se' sense la necessitat de disposar de cap reglament que ho definís"

Aquest diumenge, de fet, se celebra el Dia europeu de reanimació cardiopulmonar, una jornada dedicada a la conscienciació de la ciutadania. "Aquests dies ens ajuden a expandir una mica els nostres projectes, a fer difusió sobre les diferents cardiopaties i exposar al públic com es poden solventar aquestes aturades cardíaques" avançava Fenoll.

 

Creu Roja
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic