Diari digital d'Andorra Bondia
Un agent de circulació treballant a l’avinguda Carlemany.
Un agent de circulació treballant a l’avinguda Carlemany.

Arxivada la querella de 13 urbans d’Escaldes contra els seus caps


Escrit per: 
M.P. / M.S.C.
La Batllia ha decidit arxivar la querella criminal que 13 agents de circulació del Comú d’Escaldes van interposar el febrer del 2018 contra la cap del servei i l’oficial per coaccions i amenaces. La decisió no ha agradat als afectats, que de forma majoritària tenen clar que aquesta mateixa setmana recorreran la decisió al Tribunal de Corts. D’altra banda, cal posar en relleu que si bé la batlle instructora no veu recorregut penal en les denúncies dels querellants, sí que deixa la porta oberta a tractar la situació per la via civil o administrativa.
Els agents van denunciar que des de l’arribada de la cap del servei i l’oficial, “les amenaces, les coaccions, la intimidació, la infundació d’una por certa i creïble sobre un mal futur” hauria estat constant, fins al punt que alguns urbans s’haurien vist obligats a deixar el servei i d’altre haurien vist minvada la seva salut física i psíquica. També van assenyalar haver hagut de suportar discriminacions i que haurien patit comentaris “despectius i xulescos” i que des de l’arribada d’aquests caps s’hauria produït un “augment considerable d’obertura d’expedients disciplinaris”.
Pel que fa al presumpte delicte de coaccions, la batlle el descarta argumentant, tal com consta en l’aute al qual ha tingut accés el BonDia, que de les declaracions dels 13 querellants “no se’n desprèn que hi hagi hagut ni violència ni intimidació ni tampoc una il·legitimitat en l’actuació dels querellats, més enllà de les seves funcions de comandament”. Igualment, en les declaracions haurien afirmat que “no han estat obligats a suportar allò a què no estaven legalment obligats” i la instructora també considera que “no ha quedat acreditat que les ordres donades pels querellats siguin contràries a la llei, ni a les característiques ni a la funció del servei que havien de realitzar en el marc del seu lloc de treball”.
D’altra banda, quant al suposat delicte d’amenaces, també el descarta. L’aute exposa que des que els comandaments van accedir als seus càrrecs, “la situació al servei de Circulació va canviar”, amb modificacions d’horaris, vacances o torns i la petició de justificar totes les absències laborals i informar dels descansos efectuats. Això, s’indica, “va suposar un canvi radical” en la manera de funcionar que hi havia arrelada.
 
Expedients
Quant a la por a l’obertura d’expedients, es recorda que no es pot encabir en la tipificació penal d’amenaça perquè la facultat disciplinària s’exerceix quan un treballador no actua d’acord amb la regulació de la seva funció, que la sanció definitiva depenia en la majoria de casos de la junta de govern del Comú i que en cas que la resolució no fos ajustada a la llei, existeix l’opció de presentar un recurs administratiu. Igualment, en relació amb les frases que els agents van denunciar haver rebut, es considera que hi havia un propòsit “d’aconseguir un alt nivell d’exigibilitat professional”, però no “d’ocasionar un mal constitutiu d’un delicte major o contra la integritat física”. La batlle també troba justificat el control del personal.
Si bé és cert que la instructora admet en l’aute que els fets “podrien encabir-se, amb més o menys intensitat, en un tipus de pressió laboral”, recorda que són conductes que per ara no recull el Codi penal andorrà i que en tot cas qui hauria de tipificar-les és el legislador. Alhora, es posa en relleu que els fets “són més aviat divergències d’ordre laboral-administratiu i jeràrquiques” que es considera que s’haurien de dirimir de forma interna a l’administració, “doncs no reverteixen de connotacions penals”.
Per tot plegat es procedeix a arxivar la querella, “sense perjudici que els querellants puguin utilitzar la via jurisdiccional administrativa i/o civil” per “resoldre una situació d’àmbit laboral adversa”.
 
Recurs
Fonts properes als afectats van assegurar que la decisió no ha agradat gens i que fins i tot ha generat certa sorpresa, recordant que el cas havia canviat en diverses ocasions de batlle instructor, fet que consideren que els ha perjudicat.
Les mateixes fonts van assegurar que la majoria d’agents que al seu dia van presentar la querella tenen intenció de presentar un recurs al Tribunal de Corts aquesta mateixa setmana. De fet, alguns d’ells tindrien intenció “d’anar fins al final”. És a dir, que si Corts no els donés la raó, estarien disposats a recórrer també al Superior.
 
 
 
agents de circulació
escaldes
querella
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic