Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la gala benèfica que es va celebrar a l’Andorra Park Hotel el 30 de gener de 2020.
Un moment de la gala benèfica que es va celebrar a l’Andorra Park Hotel el 30 de gener de 2020.

Assandca reclama claredat en els ajuts a famílies amb fills malalts


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Andbank

27.500 euros. Aquesta és la quantitat del fons recaptat fa més d’un any i mig a la gala benèfica promoguda per Andbank, que segons va publicar la pròpia entitat en un comunicat de balanç l’octubre del 2020 i confirma el ministeri de Salut, s’ha de destinar a l’acompanyament de famílies andorranes amb vulnerabilitat financera en el context de la lluita contra el càncer infantil. El cert és que des de fa més d’un any l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) ha estat intentant esbrinar com les famílies podien accedir a aquest recurs. I és que tot i la pandèmia les seves necessitats i les dels seus fills malalts no s’han aturat i han estat diverses les que s’han adreçat a l’associació per preguntar a qui havien d’acudir. 

La repatriació d’un infant
El cas més dramàtic va ser el d’una família monoparental a la qual l’estiu de l’any passat se li va morir un fill amb càncer fora del país i va haver de repatriar el cadàver sense tenir els recursos econòmics per poder-ho fer; tenint en compte, a més, que la CASS té el concepte de capital defunció només per a assegurats actius directes o per compte propi en el moment de la defunció. Es tractava, a més, d’un cas que Afers Socials seguia des de feia temps. La resposta no va arribar fins després d’una setmana, quan en aquests casos s’hauria d’actuar ràpidament, exposen des d’Assandca. A més, segons la mare, quan va arribar la resposta d’Afers Socials concedint un ajut que hi ha per a aquests casos, només cobria en part de la despesa. Finalment la situació es va resoldre sense l’ajuda de l’Administració. 

Va ser a partir d’aquesta situació quan des d’Assandca es va pensar a recórrer als diners recaptats a la gala. Per aquest motiu, el seu president, Josep Saravia, va manifestar amb motiu del Dia mundial contra el càncer que hi ha ajudes que no se saben que existeixen, com ara la de 1.800 euros d’Afers Socials per a la repatriació d’un cadàver, i d’altres a les quals no se sap com accedir-hi, en relació amb els diners recaptats a la gala.

Els implicats responen
Al llarg de tot aquest temps fins i tot a algunes famílies els va arribar la informació que havien de contactar amb el propi banc, informen des d’Assandca, però des de l’entitat bancària expliquen que ells només han signat un conveni puntual d’aportació del que es va recaptar a la gala, com a donatiu, una signatura que tot just s’ha produït ara. Altres famílies han anat preguntant als treballadors socials de les seves parròquies però no en sabien res. En aquest sentit fa uns dies Assandca es va reunir amb la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, que efectivament va explicar que no tenia coneixement d’aquesta bossa de diners i que per tant les treballadores socials que depenen del seu ministeri i que treballen als CAPs, tampoc. “Entenem que hi ha un recurs de Salut que té guardat i no està compartint a la resta d’actors com per poder accedir-hi”, manifesten des d’Assandca.  

Feta la consulta a Salut, exposen que a causa de la crisi sanitària la signatura del conveni de donació de la recaptació entre Andbank i el ministeri i per tant l’ingrés efectiu dels diners s’ha vist postergat fins a la setmana passada. Així doncs, ara que s’ha signat el conveni s’està treballant per decidir quins seran els criteris que es demanaran a les famílies i un cop s’hagin establert es farà públic el procés que s’haurà de seguir per optar-hi.

27.500 a Sant Joan de Déu
A la gala celebrada el 30 de gener del 2020 es van recollir en  total 110.000 euros, la meitat dels quals s’han dedicat a la recerca del càncer infantil i l’altre  50% a ajudar econòmicament les famílies andorranes amb un infant amb càncer durant el transcurs del tractament oncològic a Sant Joan de Déu. Així, a més dels 27.500 euros que ha de gestionar encara Salut, es va destinar exactament la mateixa quantitat a l’hospital Sant de Déu Barcelona; en concret, al programa d’acompanyament de famílies amb pocs recursos. Així ho han corroborat des del mateix hospital. D’aquesta manera es finança l’allotjament en residències especials, com ara la Casa dels Xuclis, la Casa McDonals, o la casa d’acollida de la fundació Petit Món. També el menjar o les despeses de transport per promoure la relació familiar, i segons es valora en cada cas. 

Cal tenir en compte, però, que aquestes són ajudes que Sant Joan de Déu ja proporciona a totes les famílies d’infants andorrans que pateixen un càncer i són tractats a l’hospital, ja que així ho estableix el seu protocol de treball social. Segons expliquen des de la institució, no cal que les famílies facin cap gestió per obtenir ajuts perquè al poc d’arribar al centre són entrevistades per un equip de treball social que avalua la seva situació i, en el cas de tenir dificultats econòmiques, els gestionen ajuts per fer front a les despeses que implica tenir un infant ingressat lluny de casa. 

Per tant, ho fan amb aquesta aportació, la de la gala. Des de Sant Joan de Déu també informen que només caldria que les famílies contactessin amb el seu departament de treball social en el cas que la seva situació hagués canviat. En relació amb això, Assandca valora que amb aquests diners “es consolidin” efectivament les ajudes que ja anava prestant Sant Joan de Déu a les famílies del país.

15 casos nous atesos a Sant Joan de Déu des del 2018
Des del gener del 2018 fins al 31 de desembre del 2020 l’hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha rebut una quinzena de nous casos d’infants andorrans  amb càncer, segons informen des del mateix centre. Cal tenir en compte que cada any, més de 300 infants es visiten en aquest hospital. Així, amb dades tancades del 2019, és que es van visitar al centre  364 pacients de totes les especialitats, no només de càncer. Cal recordar que la col·laboració entre l’hospital català i el SAAS va començar fa sis anys amb un doble objectiu:  donar suport en l’àmbit pediàtric a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell intentant reforçar les seves capacitats portant professionals de Barcelona al país i atendre per una via preferent pacients andorrans a l’hospital Sant Joan de Déu.

ASSANDCA
claredat
ajuts
famílies
fills
malalts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte