Diari digital d'Andorra Bondia
El projecte arquitectònic guanyador del concurs d’idees per a la unitat de radioteràpia.
El projecte arquitectònic guanyador del concurs d’idees per a la unitat de radioteràpia.

Assandca reforça els arguments per tenir la radioteràpia al país


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

“La distància és molt important per al pacient”, tant que les coconseqüències psicosocials “poden ser demolidores”. Aquesta és una de les conclusions d’un estudi de l’Associació Espanyola Contra el Càncer en referència explícita als quilòmetres que han de recórrer els malalts de càncer que han de fer el tractament de radioteràpia. Un informe que després de preguntar, buscar i demanar ja és a les mans de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) i que reforça la seva petició sobre la necessitat de tenir una unitat de radioteràpia al país. Així ho explica el seu president, Josep Saravia, coincidint amb el Dia mundial per la lluita contra el càncer.

Saravia recorda que el mes de desembre passat van tenir una reunió amb el Govern en la qual els van donar a conèixer el seu posicionament sobre aquesta unitat de radioteràpia. Un posicionament que va en la línia del que el mateix ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ja va exposar: l’Executiu prioritza la qualitat del tractament “molt bo” que reben els pacients al centre de referència de Barcelona per sobre de la distància, i emfasitza que la tècnica evoluciona molt ràpidament. És per això que des d’Assandca  va començar la cerca d’algun estudi que hagués plantejat aquesta problemàtica i que donés suport a les seves tesis. Va ser llavors quan es van posar en contacte amb l’Associació espanyola Contra el Càncer i la Societat Espanyola d’Oncologia i finalment va ser aquesta darrera qui els va enviar l’informe en qüestió. Ara, Saravia el farà arribar al cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, ja que segons ell reflecteix “una informació diferent a la que ells ens van transmetre”. 

I és que segons aquest informe, es recomana que no se superin els 100 quilòmetres de distància entre la ubicació del pacient i l’hospital que fa el tractament de radioteràpia. Es tracta d’un estudi en el qual hi han participat una quinzena d’hospitals espanyols de zones on el malalt triga una hora o hora i mitja per arribar al lloc on es fa el tractament. Així, a l’informe s’exposa que si el pacient ha de fer 200 quilòmetres de trajecte entre l’anada i la tornada, dedica prop de 5 hores que multiplicades per les 15 o 20 sessions del tractament pot  suposar que es passa entre 60 i 90 hores “simplement pensant en la malaltia, cosa que no li aporta res”. 

“L’informe dona ple suport al que nosaltres diem”, insisteix el president d’Assandca. Per això volen que es munti la radioteràpia al país. Així és que torna repetir que “estem en la bona direcció, una altra cosa és que ens facin cas o no”. També parlaran amb cadascuna de les formacions polítiques “que en el seu dia es van comprometre a tirar endavant la unitat de radioteràpia, que de fet van ser totes”. 

Finalment, Saravia fa notar que els arguments del Govern no es recolzen en cap informe i que si finalment l’Executiu l’encarrega demanaran “que no el faci l’amic de, sinó una empresa independent”. L’important per a ell és que algú ens faci cas. “perquè sí que sembla que hi hagi més interès a muntar un laboratori de Grifols al país que no una unitat de radioteràpia. No volem dir que estiguem en contra de Grifols ni que Grifols sigui dolent. Però una cosa és una realitat que tenim avui en dia i una altra una promesa que podem tenir”.

Patrocini i local
De moment, Assandca està sense el patrocinador que tenia fins ara, Vall Banc, a causa de la compra-venda de l’entitat. Per aquest motiu, l’associació anirà organitzant diverses propostes  “a mesura que trobem empreses que ens patrocinin cadascun dels actes”, explica Saravia. “Això no vol dir que deixem de costat els pacients, sinó que hi ha actuacions que les farem més endavant”, aclareix.

A més, el president d’Assandca confia que d’aquí a un mes tornaran a disposar d’un local on atendre una altra vegada directament i presencialment els associats. Tot i que encara no pot especificar on estarà ubicat, sí que confirma que serà a Andorra la Vella. 

ASSANDCA
arguments
radioteràpia
país

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte