Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.

Ateses una cinquantena de famílies en situació de pobresa energètica


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Un total de 50 famílies en situació de pobresa energètica van ser ateses pel Govern en el marc de la campanya que va dur a terme entre el novembre del 2017 i el 30 d’abril del 2018. Es tracta de 95 persones, la majoria de les quals viuen soles (22 persones, fet que suposa un 44% del total) o són famílies monoparentals (18 famílies, un 36% del total). De les restants, 4 són famílies extenses (8%), 3 parelles (6%) i 3 famílies nuclears (6%). 

Segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, es tracta de famílies que ja són objecte de seguiment per part dels serveis socials i va relacionar la seva situació amb problemes econòmics puntuals, com poden ser arran d’una malaltia sobrevinguda o per la impossibilitat d’accedir al mercat laboral. Així, de les persones ateses, 43 són adults (un 45%), mentre que 35 són menors d’edat (37%). També hi ha 9 persones grans (suposen el 9% del conjunt d’atesos) i 8 persones amb discapacitat, de les quals una és menor d’edat (9%).De fet, Cinca va destacar que es van prioritzar les famílies amb gent gran, persones amb discapacitat o menors d’edat.
En aquest sentit, les actuacions que es van dur a terme van consistir a coordinar-se amb les treballadores socials d’atenció primària que hi ha a les diferents parròquies i amb diferents àrees del departament d’Afers Socials per fer un estudi de les persones que tenen un seguiment i que es podien trobar en risc de patir pobresa energètica. A més, es van fer controls d’aquestes persones a través de visites al domicili, per via telefònica o a les entrevistes de seguiment amb les treballadores socials. En els casos en què es va constatar la impossibilitat per part d’aquestes famílies de fer front a les despeses energètiques, Afers Socials va emprendre diferents mesures, com ara oferir un ajut econòmic per assumir el cost de la calefacció durant aquest període o facilitar la compra de radiadors i lots de llenya (en aquest darrer cas se’n van beneficar quatre famílies). A banda, el Govern va contactar amb les companyies subministradores d’electricitat per informar de la situació en què es trobaven diferents famílies i evitar talls d’energia. Tot això  es va impulsar a través de visites al domicili per valorar les necessitats d’aquestes persones. 
La campanya va tenir un cost de 15.236 euros, dels quals 835 es van destinar a la compra d’electrodomèstics, llenya, altes de comptadors i butlletins elèctrics. Els 14.101 euros restants van ser per cobrir despeses de consum energètic.
Cal recordar que l’any passat ja es va posar en marxa aquesta campanya tot i que va tenir una durada de 16 dies (aquest any han estat 181 dies). Destaca, però, la xifra d’atesos, no gaire diferent de la registrada aquest any. En total, es van tractar 44 famílies (27 eren unipersonals i 13 monoparentals), fet que va suposar 102 persones. El pressupost va ser de 6.571 euros. La intenció, va dir el ministre portaveu, és mantenir aquesta iniciativa els propers hiverns. 

 

Renovació del conveni per a la importació de residus per un any

El consell de ministres va aprovar ahir la renovació del conveni  per a la importació de residus de la Cerdanya per un any més. El text manté la mateixa quantitat màxima de brossa que es podrà traslladar fins al forn incinerador de la Comella, que és de 10.000 tones de residus municipals no perillosos l’any. 
El conveni es va signar el juny del 2017 i venç aquest mes, tenint en compte que tenia una durada d’un any. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va destacar que des que va entrar en vigor fins a finals de maig del 2018 s’han importat 6.912 tones de residus. Això el va portar a constatar que “no s’ha utilitzat el contracte en tota la seva dimensió”. Tot i així, va posar en relleu que el trasllat de brossa de la Cerdanya ha permès al Centre de Tractament de Residus (CTR) augmentar la seva producció d’energia en un 35%. Per aquest motiu, va subratllar que “un dels objectius que es pretenia”, com és la valorització energètica dels residus, “ha quedat assolida”. A més, des del Govern es va exposar que la qualitat de la brossa ha estat bona i que això ha permès fer-ne un tractament adequat sense augmentar les emissions.
El ministre portaveu, però, també va contraposar el volum de residus importats amb el total de residus que Andorra va exportar a Espanya durant el 2017 (tot i que en aquest cas no es tracta dels mateixos mesos de l’any). Així, durant l’any passat es van exportar 87.352 tones, fet que suposa el 70% dels residus que es generen al Principat. Cinca va destacar que aquestes xifres posen en relleu la dependència d’Andorra en aquest àmbit. 
El ministre va recordar que a l’hora d’importar els residus es té en compte el principi de proximitat geogràfica i també el fet de prioritzar-ne la valorització. El Govern també va subratllar que l’acord especifica que la planta d’Andorra compleix amb els criteris de valorització energètica establerts per la Unió Europea.

pobresa energètica
importació
residus
Cerdanya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte