Diari digital d'Andorra Bondia
Jean-Michel Rascagneres acompanyat del director de Comunicació, David Caubet, i la directora, Joaquima Sol, ahir.
Jean-Michel Rascagneres acompanyat del director de Comunicació, David Caubet, i la directora, Joaquima Sol, ahir.

Auditoria per determinar els diners sostrets per l’empleada de la CASS


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: A.S.

El president del consell d’administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Jean-Michel Rascagneres, va confirmar que la parapública ha encomanat una auditoria per determinar els diners sostrets per una empleada que avui es troba a la presó. Els treballs s’han demanat a petició de la Batllia i els està realitzant un auditor extern. És per això que Rascagneres va assegurar que no tenia cap informació del seu resultat ni dels detalls de la investigació (com pot ser el període analitzat) i es va limitar a indicar que quan estigui enllestida es posarà a disposició de la Batllia. El president del consell d’administració de la CASS també va explicar que els fets ocorreguts han motivat una modificació dels protocols i, ara, s’ha instaurat la prohibició de cobrar en metàl·lic. És per això que es demana a les empreses que facin un ingrés al compte que la CASS té en qualsevol banc del país.
Per altra banda, en la reunió del consell d’administració celebrada ahir, es va emetre l’informe que haurà de ser tramès al Govern sobre el nou reglament d’accés a l’assistència sanitària pública i dues modificacions de la Llei de la CASS. Aquestes modificacions fan referència als canvis en la cotització dels autònoms i a qüestions relacionades amb el funcionament intern de la seguretat social. Amb relació al darrer aspecte, es recull la petició expressada per la parapública des de fa uns dos anys de crear un tribunal mèdic que intervindrà a l’hora de validar les baixes i altes. Aquest tribunal estarà format per tres metges, dels quals només un serà de la CASS, i actuarà quan hi hagi divergències de criteri entre la seguretat social i l’expert extern al qual pot recórrer l’assegurat. Això permetrà obtenir una resposta mèdica a aquestes situacions i reduirà la litigiositat, va dir Rascagneres. Ahir també es va anunciar que es reformarà la planta baixa de la CASS per atendre millor els afiliats. Les obres es faran el 2019. La seguretat social, a més, va informar que ja ha tramès al Govern el nou reglament de personal (l’actual era de 1968) i que s’està revisant els casos en què és necessari fer un tràmit a la CASS per rebre algun tipus de prestació per determinar quan es poden oferir de forma automatitzada.

El nou consell d’administració treballa per introduir millores a les mesures sobre les pensions

El nou consell d’administració de la CASS ha començat a “reestudiar” les propostes de reforma per a la sostenibilitat del sistema de pensions que va plantejar al Govern i al Consell General per introduir-hi “modificacions o millores”. Rascagneres va explicar que les mesures s’estan tractant amb els nous membres perquè es puguin posicionar tot i que no creu que això comporti modificacions significatives respecte de les propostes inicials. Aquesta anàlisi s’ha iniciat sense tenir cap encàrrec i ha de permetre adequar les mesures al context actual, així com poder donar una resposta si els responsables polítics ho demanen. Rascagneres va reiterar la necessitat d’aprovar la reforma urgentment, ja que cal aturar el problema “abans que ens vingui a sobre” i va assegurar que l’anterior consell d’administració no va actuar mai segons el calendari electoral. La parapública també preveu encarregar en breu un nou estudi actuarial.  

 

El defensor de l’afiliat reemplaça el mediador

El defensor de l’afiliat reemplaçarà el mediador de la CASS (una tasca assumida per Josep Maria Goicoechea des de fa dos anys), ja que la figura s’adiu més a les necessitats actuals dels usuaris, segons el consell d’administració. Aquest nou actor exercirà la seva funció amb neutralitat i independència, tenint en compte el context de cada persona i respectant la confidencialitat de les dades. Haurà d’informar al consell d’administració de les incidències constatades amb la CASS i, per això,  tindrà accés als expedients administratius i mèdics de les persones després del consentiment de la persona assegurada, els empresaris, els prestadors de serveis de salut i els empleats de la parapública. A més, haurà de redactar un informe anual. El defensor de l’afiliat serà designat en el proper consell d’administració.

auditoria
determinar
diners
sostrets
empleada
cass

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte