Diari digital d'Andorra Bondia
Augment de les regularitzacions dels dipòsits de gasoil pel porta a porta
Augment de les regularitzacions dels dipòsits de gasoil pel porta a porta

Augment de les regularitzacions dels dipòsits de gasoil pel porta a porta


Escrit per: 
M. S. C.

El Govern ha registrat un increment de les regularitzacions dels dipòsits de gasoil des que s’ha impulsat el porta a porta, una actuació encaminada a recollir informació d’aquestes instal·lacions, plasmar-les en un cens i controlar que compleixin la normativa. Fins ara aquestes visites s’han dut a terme a les zones més sensibles, com són el Pas de la Casa i Arinsal. El director de Medi Ambient, Marc Rossell, es va mostrar satisfet ja que el fet que “hagi augmentat el nombre de sol·licituds per obtenir la placa” fa pensar que “sembla que estem pel bon camí”.

Aquest augment de les regularitzacions s’ha detectat arreu del territori del Principat, independentment de la zona en què s’està duent a terme la campanya en aquest moment. Rossell va atribuir aquest fet al boca-orella o també que els propietaris que tenen edificis en diferents parròquies realitzen aquestes millores en tots els seus immobles al mateix temps.

El director de Medi Ambient va acceptar que és cert que hi ha diferents vies per aconseguir que tots els dipòsits de gasoil del Principat compleixin la normativa, però s’ha optat perquè sigui el Govern qui faci aquest treball sobre el terreny. “Potser trigarem més temps però tindrem una informació més fidedigna”, va remarcar. Així, va indicar que tot i que el rol de l’administració és controlar, és cert que les empreses distribuïdores de carburant, les empreses de control i les que fan el manteniment de les instal·lacions tenen l’obligació d’avisar en el cas que hi hagi un dipòsit que no compleixi els requisits. Rossell va assegurar que no es troba a faltar la col·laboració d’aquests actors (les empreses distribuïdores no poden subministrar hidrocarbur si no es disposa de la placa). A més va declarar que en certs casos han tingut una actuació molt activa d’aquests, perquè han informat l’administració d’instal·lacions que no es veien prou segures. Així mateix, va recordar que s’ha organitzat xerrades informatives per sensibilitzar totes les parts dels perills que comporta un vessament.

El director de Medi Ambient va informar que el porta a porta que es fa al Pas de la Casa i Arinsal es vol tenir enllestit com més aviat millor. Amb tot, no hi ha una data concreta per tenir tancades aquestes inspeccions ja que es tracta d’una feina que demana temps (s’ha de trobar els propietaris i després fer el control dels dipòsits). “No és una tasca que es pugui tenir enllestida immediatament”, va dir Rossell.

Per altra banda, i en relació al darrer vessament d’hidrocarbur que es va produir al Pas de la Casa, el director de Medi Ambient va exposar que encara s’està realitzant l’estudi de risc. Sobre aquest cas va recordar que el que va passar és que hi havia una cisterna que no era completament estanca i que va permetre que part del gasoil anés a parar al medi. Una part de l’hidrocarbur es va poder retirar però es desconeix la quantitat que encara hi pot haver a l’aigua o al sòl. En un primer moment ja es van dur a terme les mesures de contenció perquè no provoqués un impacte en el medi més gran i tot seguit es van iniciar els estudis per verificar si el sòl estava contaminat i si calia descontaminar-lo. En aquest moment, el propietari de la instal·lació està elaborant l’estudi de risc, per al qual disposa d’un termini de tres mesos. Tot i així aquest període es pot allargar ja que té la possibilitat de demanar pròrroga. Al final d’aquest informe es conclourà si cal una acció de descontaminació o no. 

Quant a les sancions, Rossell va remarcar que sempre s’apliquen al final del procés, és a dir que ara per ara no són en aquesta fase. D’aquesta manera es vol garantir que el privat porti a terme aquests estudis i evitar que opti per la via judicial. 

El Pas de la Casa és una zona conflictiva per l’estat de les instal·lacions d’emmagatzematge d’hidrocarbur. Segons dades del Govern, des del 2006 hi ha hagut en aquest nucli set vessaments: un el 2006, un el 2008, dos el 2009 i també dos el 2013. Des de principis d’any ja n’ha tingut lloc un, el que es va produir el dimecres 10 de febrer, que va arribar fins al riu Arieja.

Andorra
vessaments
hidrocarbur
gasoil
medi
ambient
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic