Diari digital d'Andorra Bondia
La coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives, Angelina Santolària.
La coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives, Angelina Santolària.

Augmenten fins a 270 les primeres visites a l’UCA per la pandèmia, 40 més que el 2020


Escrit per: 
M.P.A./ M.P./ V.D. / Foto: Facundo Santana

Els pitjors pronòstics que feia la coordinadora clínica de la Unitat de Conductes Addictives (UCA), Angelina Santolària, en una entrevista al BonDia, s’han acomplert. Si fa  un any i mig ja advertia que la crisi sanitària “seria caldo de cultiu per al consum de drogues”, les xifres de pacients atesos en el que portem de l’any així ho demostren.

En aquest sentit, la coordinadora de l’UCA ha confirmat avui que actualment estan atenent 580 pacients, els mateixos que durant tot l’any passat, i el nombre de primeres visites han estat 270, quan el 2020 en van ser 230. Així doncs, “aquest augment de la demanda està passant”, ha subratllar, de manera que persones que fins a l’esclat de la pandèmia consumien begudes alcohòliques de forma “normal” han augmentat les ingestes i han requerit atenció de l’equip especialitzat de la unitat. 

El tipus d’addicció més freqüent tractada per l’UCA continua sent l’alcoholisme. Angelina Santolària ha insistit que “l’alcohol és el que més veiem”. En concret, el 55% dels pacients atesos fins ara ho han estat per aquesta addicció. Quant a la segona substància amb més consum, és el cànnabis.

El perfil de les persones amb addiccions varia en funció de la substància, ha indicat Santolària. Així, la mitjana d’edat dels que consumeixen alcohol se situa en els 45 anys i es dona més en homes que en dones. En canvi, el consum de cànnabis es dona en edats més joves. Segons les dades amb les quals treballa l’UCA, en joves d’entre 18 i 30 anys.

Santolària també ha recordat que l’UCA és el recurs especialitzat d’atenció a les persones que tenen addiccions a substàncies i alteracions comportamentals que se’n deriven. Per fer-ho es disposa de tres estructures assistencials: les consultes externes, els llits de desintoxicació i l’hospital de dia. A parer de Santolària, “tenim els recursos per donar l’atenció que requereix el pacient en cada un dels moments del seu procés terapèutic”. Tot i així, ha reconegut que l’hospital de dia ha vist disminuir el nombre de places a causa també de la pandèmia: i si abans en tenien 10, ara en són 6. 

Precisament, en relació amb els recursos de què disposa l’UCA, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha declarat aquesta tarda que no coincideix en el fet que hagin disminuït. Així, ha explicat que hi ha destinada una partida al projecte de la llei del pressupost 2022 i ha reivindicat que “s’han destinat molts recursos a millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental”. A més, ha tornat a indicar que darrerament s’ha incorporat un psiquiatre i un psicòleg al SAAS i s’ha creat la nova figura del coordinador dins el servei de salut mental i addiccions perquè s’encarregui de coordinar i posar en funcionament el Pla integral de salut mental i addiccions que es preveu tenir enllestit aquest mes. En aquest sentit, ha assenyalat que en el projecte de la llei del pressupost 2022 hi haurà els recursos econòmics necessaris per a la seva aplicació. 

D’altra banda, Martínez Benazet ha explicat que estan acabant de tancar la cartera de serveis i la cobertura de la CASS en l’atenció psicològica. “Aquest Govern està fent esforços, com no podia ser d’una altra manera, per trobar recursos i donar resposta a les problemàtiques que ja hi havia, les que han empitjorat i les que han aparegut per la pandèmia”, ha remarcat, tot i les limitacions amb què es troben a l’hora de trobar professionals. “Els estem trobant i incorporant”, ha dit.

Pel que fa a la disminució de llits d’hospital, el ministre ha explicat que s’està fent una remodelació del SAAS apostant per  l’hospitalització domiciliaria i la cirurgia sense ingrés. D’aquí que s’estiguin reestructurant les places de llits amb l’objectiu de posar “tots els recursos que calgui per donar resposta a aquestes necessitats”, ha conclòs.

 

 

augmenten
UCA
270
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic