Diari digital d'Andorra Bondia
Visita del Grup Jove a l’exposició ‘Superherois’ al CAEE, el mes de gener passat.
Visita del Grup Jove a l’exposició ‘Superherois’ al CAEE, el mes de gener passat.

Autea ampliarà el suport domiciliari a infants amb TEA de 6 a 12 anys


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Autea

Fa tot just un any l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea) va anunciar que engegava la prova pilot d’un programa d’atenció domiciliària per a famílies amb fills amb trastorn de l’espectre autista (TEA) d’edats compreses entre els 6 i els 9 anys. Ara bé, com va passar amb tantes d’altres iniciatives, el primer embat de la pandèmia va provocar que es posposés la posada en marxa fins al mes d’agost. Ja fa mig any que funciona i se’n beneficien sis famílies. 

Tot i que encara és aviat per fer la valoració quantitativa del programa, cosa que es podrà fer quan es compleixi un any, “la satisfacció de les famílies és molt bona”, comenta la responsable del programa, la neuropsicòloga Carolina Pastor, secretària també d’Autea. Hi ha una “bona progressió”, afegeix, sobretot pel que fa a l’empoderament de les famílies per gestionar l’estrès i la vida quotidiana, ja sigui a casa, al parc infantil o al cinema. La idea és donar suport “a qualsevol entorn del nen i segons les necessitats de la família”, afirma Pastor. I com es fa? Doncs a través de la visita de 90 minuts de la neuropsicòloga cada 15 dies.

Des d’Autea estan convençuts que aquest suport a casa “respon a les necessitats de les famílies” i de manera indirecta, ja sigui d’escoles o dels serveis de salut, els ha arribat “que hi ha força demanda de famílies que el poden necessitar”, diu Pastor. Per aquest motiu, volen ampliar el programa per a famílies amb fills de fins a 12 anys d’edat el curs 2021-2022. A banda, fa notar Pastor, arribar fins als 12 anys “és més natural”. I així ho han plantejat en la justificació del projecte per obtenir la subvenció d’Afers Socials, explica. Una ampliació d’edat que anirà acompanyada d’un augment també d’usuaris, fins a 14, detalla la presidenta d’Autea, Inés Martí. Caldra veure llavors si amb una professional serà suficient o bé “s’haurà de començar a formar un equip”, diu Pastor. 

El grup jove creix

L’altre dels programes per al qual Autea ha tornat a demanar subvenció a Afers Socials és el del Grup Jove. Aquesta iniciativa es va posar en marxa el novembre del 2019 i actualment en formen part una dotzena de joves d’entre 17 i 30 anys acompanyats per una psicòloga, indica Martí. Es va crear per donar resposta a la preocupació de les famílies pels seus fills joves amb TEA, massa sovint solitaris i amb poques o cap interacció socials. D’aquí que la finalitat del programa sigui  “fomentar la seva participació en activitats de lleure”, remarca Pastor. En aquest sentit, explica que “els nois i noies amb TEA tenen poca iniciativa i poques facilitats per tenir activitats de lleure, culturals i esportives”. I és per aquest motiu que se’ls proposen poder fer aquest tipus d’activitats. 
Precisament fa pocs dies el Comú d’Escaldes-Engordany els va cedir una sala a la segona planta de l’edifici del Centre Social i Recreatiu de l’Avinguda Fiter i Rossell perquè puguin fer tallers d’habilitats socials, apunta Pastor, que remarca que el programa aplica el model d’atenció centrada en la persona. El Grup Jove està integrat per joves amb TEA d’alt rendiment, amb Asperger bàsicament, però la intenció del programa és que s’hi uneixin també altres joves per fomentar la inclusió, exposa Pastor. 

Autea
ampliarà
suport
domiciliari
infants
TEA
6 a 12 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte