Diari digital d'Andorra Bondia
La II Jornada Autea pot arribar a aplegar fins a 180 persones a l’Art Hotel.
La II Jornada Autea pot arribar a aplegar fins a 180 persones a l’Art Hotel.

Autea i la Fundació Julià Reig impulsen el primer llibre blanc de l’autisme


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: Agències

“Un projecte molt interessant per a Autea i creiem que també per al país.” Així va qualificar  la presidenta de l’Associació d’Afectats d’Autisme a Andorra (Autea), Inés Martí, l’elaboració del primer llibre blanc de l’autisme. Un estudi, va explicar, que “donarà en detall el coneixement de l’autisme a Andorra per definir després necessitats i polítiques”. També serà una eina per saber què s’està fent bé al país, què es pot millorar i què mancaria perquè les persones amb el trastorn de l’espectre autista (TEA) rebin el suport necessari durant tot el cicle de la seva vida. “El llibre serà la foto d’avui a Andorra, dels que tenen TEA, les seves famílies, els serveis que s’ofereixen i els programes que tenim”, va assenyalar. Martí va relatar que van presentar el projecte a la Fundació Julià Reig, que hi donarà el suport econòmic, i que ja s’està començant a elaborar. “Serà una eina de treball per a tots els ministeris”, va afegir, ja que 1 de cada 100 naixements n’està afectat “i les polítiques s’hi han d’anticipar”. Aquest llibre blanc es presentarà el 2020. 

Un altre dels projectes que va endavant és el de La Casa de Carlota, que es va presentar el 2018. Es tracta d’un programa molt interessant per a Autea i l’Associació per a la Síndrome de Down d’Andorra (ASDA) perquè “normalitza l’entorn laboral de les persones amb TEA i síndrome de Down”. Actualment ja hi ha una empresa del país que tirarà endavant la incorporació a la seva plantilla de persones amb TEA i síndrome de Down i pròximament es farà la presentació del projecte concret que portaran a terme. De tota manera, Martí va assenyalar que “hem d’anar a poc a poc i hem de ser molt prudents perquè crea moltes expectatives de cara a les persones i a les famílies que participen en els tallers”. La presidenta d’Autea va remarcar que “el talent hi és i és qüestió d’alinear més empreses del país que hi vulguin participar”. 
Més imminent és la celebració de la II Jornada Autea, que tindrà lloc el pròxim 21 de febrer i compta ja amb més de 150 inscrits. La d’enguany està enfocada a l’adolescència. Martí va motivar la temàtica, manifestant que si ja de per si es tracta d’una etapa de la vida complicada, la persona amb TEA encara ho té més complicat. “Poden patir bullying a l’escola i són situacions que s’han d’evitar”, va dir. I ja estan pensant en la del 2019, que dedicaran a tractar la vida adulta, “una etapa de la qual no se’n parla i angoixa molt les famílies” per la incertesa sobre què passarà amb els afectats quan faltin el pares.  
Martí va fer un balanç molt satisfactori de la tasca feta per l’actual junta de l’associació i va voler deixar clar que “tot el que podem fer és gràcies a la solidaritat de la societat andorrana”. El pressupost d’enguany estarà al voltant d’uns 20.000 euros, “gràcies a la col·laboració de moltes persones i entitats i també del departament d’Afers Socials i de la Fundació Julià Reig”. 

 

Autea
autisme
Fundació Julià Reig
la casa de carlota

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte