Diari digital d'Andorra Bondia

Badia creu que creixeran les causes per clàusules abusives en hipoteques


Escrit per: 
Agències

Les clàusules abusives en les hipoteques són un problema d’actualitat en els països veïns, i tot i que a Andorra de moment no hi ha un gran volum de causes per aquest tema, des del Col·legi d’Advocats s’opina que aniran a l’alça.

El degà del col·legi, Francesc Badia, indica que al Principat hi ha els mecanismes per anul·lar les clàusules abusives, i que amb l’increment de les persones que no poden pagar la seva hipoteca és molt probable que també creixin els assumptes judicials relacionats amb les clàusules abusives.
Concretament, les clàusules sòl de les hipoteques han estat un tema molt polèmic en els darrers mesos als països veïns, arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg. Aquest tribunal va reconèixer que establir un topall a la baixa en els interessos que s’han de pagar per una hipoteca no és lícit, i això ha propiciat que s’hagin anul·lat directament moltes clàusules d’hipoteques amb aquest condicionant. A Andorra, però, no és aplicable directament aquesta sentència.
No obstant, Badia assegura que els tribunals andorrans disposen de les eines necessàries per poder anul·lar aquestes clàusules si les consideren abusives. El dret romà i català que s’aplica al Principat ja preveu que no s’han d’aplicar clàusules abusives, i aleshores és el tribunal qui ha de considerar si aquest condicionant ho és o no.
En aquest sentit, Badia considera que hi pot haver clàusules sòl abusives i d’altres que no ho siguin. És a dir, si per exemple una hipoteca està fixada en un tipus d’interès de l’euríbor més tres punts, i té una clàusula sòl establerta en el 3,5%, pot ser assumible, però si en canvi té el mateix interès fixat però la clàusula sòl està fixada en el 8%, es podria considerar abusiva, ja que no permetria en cap cas abaixar la hipoteca. Aquests criteris són subjectius i per tant l’anul·lació d’una clàusula sòl a Andorra no seria tan directa com als països de la Unió Europea, però sí que hi ha mitjans per fer-hi front.
I és que Badia reconeix que tot i que de moment no s’hagin denunciat aquestes clàusules, sí que existeixen al país. Normalment només arriben a la justícia les hipoteques que no es poden pagar, i els compradors no solen denunciar aquests contractes.

 

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic