Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó és el director del Centre de Recerca Sociològica.
Joan Micó és el director del Centre de Recerca Sociològica.

A banda de la del CRES s’han fet sis enquestes més d’opinió política


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Els treballadors del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que han elaborat l’enquesta d’opinió política  s’han trobat amb uns enquestats “cansats de respondre tants qüestionaris”, va donar a conèixer el director de l’ens, Joan Micó. Aquest any existeix una alta expectació per esbrinar quins seran els resultats electorals. 
Alguns partits, i també algun mitjà de comunicació, han fet encàrrecs a empreses especialitzades per saber cap on aniran les votacions del pròxim 7 d’abril. Segons Micó és una cosa inèdita que des del setembre fins ara s’hagin trobat amb almenys sis enquestes dirigides al mateix segment de població i sobre el mateix tema: els resultats electorals.  
La qüestió és que a Andorra hi ha un cens d’uns 25.000 votants, i si les enquestes agafen una mostra d’unes 1.000 o 2.000 persones, és molt probable que una mateixa persona rebi trucades per fer diverses enquestes.  “La població és la que és i la probabilitat que els truquin més d’un cop és molt alta”, va comentar Micó. 
Es preveu que demà es presentin els resultats d’aquesta enquesta d’opinió política del CRES. En total han estat 1.212 les persones enquestades, de les quals 401 no-andorranes, i 811 andorranes. El CRES ha posat a treballar una desena de persones amb un sistema informàtic nou que “gestiona més ràpidament tant les trucades com les respostes, i es fa tot per ordinador”, explica Micó. El programari que s’utilitza es diu Dialapplet i és com un sistema de call center que gestiona l’univers de la mostra i també registra el temps de quan s’ha fet una trucada a una persona així com els cops que se l’ha trucada. Aquest sistema s’utilitzarà a partir d’ara pel CRES per fer altres enquestes sobre altres temàtiques “perquè agilitza molt la feina”, va comentar Micó. El director del CRES destaca, d’aquesta darrera enquesta d’opinió política, la proporcionalitat de la representació de cada parròquia que s’ha aconseguit amb els enquestats. “Hem pogut escollir perfils de manera objectiva com és l’edat, la nacionalitat i també la parròquia”, va argumentar Micó. 
En aquesta darrera enquesta, tal com ja va publicar aquest rotatiu, es duplica la mostra recollida, ja que fins ara era de 400 andorrans i 400 no-andorrans, i  la d’aquest any entrevista el doble d’andorrans. Això suposarà una millora qualitativa dels resultats, ja que si fins ara el marge d’error era del 5%, ara serà del 3%.
L’enquesta es fa en el període que hi ha entre el  moment que es  formalitzen les candidatures i abans que comenci la campanya electoral. Aquest fet suposa un fre per a molts dels enquestats a l’hora de pronunciar-se sobre a qui votaran, perquè encara no coneixen els programes. 

 

CRES
enquestes
opinió
política
Número de vots: 157
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic