Diari digital d'Andorra Bondia
Una terrassa d'una cafeteria tancada.
Una terrassa d'una cafeteria tancada.

Bars i cafeteries podran reobrir a partir de dimarts de 7 a 12 hores


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El Govern permetrà que bars i cafeteries puguin recuperar part del seu servei a partir de dimarts. Concretament, es podrà dur a terme servei a taula (tant interior com exterior) de les 7 del matí a les 12 del migdia i la resta d’hores d’obertura es permet el servei per emportar. En el cas dels bars-restaurants que ofereixen dinars, hauran de fer una pausa entre les 12 i les 13 hores per ventilar i higienitzar els espais. Igualment, s’hauran de complir també amb la resta de normes que afecten els restaurants i per tant, caldrà tenir un registre dels clients, l’ús de la mascareta serà obligatori fins al moment de consumir i com a màxim hi podrà haver dues persones per taula, excepte si el nucli convivent és més nombrós. Pel que fa a la separació entre taules, caldrà mantenir el metre i mig previst actualment. Pel que fa als restaurants, es mantenen les mateixes mesures que hi havia vigents fins ara.

A diferència d’altres ocasions, aquesta vegada el decret tindrà una vigència de 8 dies, ja que es considera que la situació permet revisar les mesures més sovint i s’ha mostrat confiat que un cop transcorregut aquest termini es puguin seguir alleugerint les restriccions.

La decisió s’ha adoptat, segons ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, perquè “hi ha alguns elements que infonen optimisme i que justifiquen que puguem alleugerir algunes de les mesures”. A més, ha remarcat que bars i cafeteries “han estat particularment colpits per les mesures adoptades les darreres setmanes”. El cap de Govern ha volgut remarcar, també, que la decisió final és resultat “de les diferents reunions i trobades i del diàleg franc establert els darrers dies” amb els representants de la Unió de Bars i ha assegurat que està totalment “desvinculada de la manifestació que ha tingut lloc aquest matí”. “És un primer pas, no és la situació ideal a la qual ells aspirarien, però és el mínim comú denominador que era acceptable tenint en compte la situació sanitària", ha afirmat Espot.

Pel que fa a la decisió sobre l’horari d’obertura, ha explicat que té “un fonament empíric i estrictament epidemiològic”, ja que s’ha comprovat que si hi podia haver una primera franja d’oberta, la més recomanable era a primera hora del matí. “En primer lloc perquè s’ha constatat que durant el matí les entrades, sortides i consumicions al bar es fan d’una forma més ordenada”, mentre que a la tarda i sobretot al vespre, “sempre hi ha certa relaxació”, i en segon lloc “perquè hem constatat que molta gent que no podia esmorzar al bar a vegades ho feia al lloc de feina o a altres llocs on també existia risc de contagi”. A més, ha afegit, “si aturem el servei a les 12, els establiments que també fan de restaurant, tenen un temps raonable per higienitzar i donar servei de restaurant”.

Aquesta tarda mateix la Unió de Bars ha fet un comunicat en el qual ha volgut agrair al Govern la "bona predisposició" a escoltar i tenir en compte les seves propostes per "alleugerir la pressió que estem patint al nostre sector". En aquest sentit, han assegurat que seguiran "aportant idees per ajudar en tot el que siguem capaços, i aconseguir així que totes les mesures referents al nostre sector ens ajudin a sortir d'aquesta situació tan greu sense posar en perill la salut pública".

Som conscients que ara ens toca assumir una major responsabilitat cap als nostres clients, però també els demanem que siguin tan responsables com nosaltres i com la situació sanitària requereix.

 

Bonificacions de FEDA i Andorra Telecom

El ministre de Finances, Eric Jover, també ha detallat les bonificacions que s’han previst per als negocis afectats per les restriccions. Aquelles empreses que estan totalment tancades (locals d’oci nocturn, parcs infantils interiors, i bars i cafeteries que es dediquen exclusivament a aquest negoci) se’ls bonificarà el 100% de la factura elèctrica i dels serveis de telecomunicacions que inclouen telèfon, internet i televisió. En canvi, per les agències de viatge i bars i cafeteries que no s’hi dediquin exclusivament, s’ha previst un descompte del 50% en els mateixos subministraments. Jover ha indicat que pel que fa a la resta de companyies distribuïdores d’electricitat, s’hi està negociant per poder aplicar les mateixes bonificacions. Els descomptes es podran demanar de forma retroactiva a partir del 8 d’octubre que és la data en què es van endurir les mesures.

D’altra banda, el Govern també ha decidit prorrogar 8 dies més el teletreball, la limitació a dues persones de les trobades familiars i amb amics així com l’obligació de demanar cita prèvia per fer tràmits a l’administració.

 

 

Andorra
bars
reobertura
cafeteries
Govern
Espot
jover
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic