Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda al Consell General.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda al Consell General.

Benazet anuncia restriccions "molt lleugeres" als camps de neu per aquest hivern


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Consell General / Eduard Comellas

La bona evolució de la pandèmia i el fet que en espais oberts el risc de contagi és molt baix fa que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, auguri una temporada d’hivern amb restriccions “molt lleugeres” als espais exteriors dels camps de neu si la situació no es torça. Així ho ha explicat avui en la compareixença davant la comissió legislativa de sanitat, en la qual ha apuntat que aquestes mesures aniran lligades a uns nous protocols que s’aprovaran els pròxims dies i que permetran disposar de mesures “molt fàcils” i “homogènies” en funció de si es tracta d’espais interiors o exteriors.

“Si la vacunació ens segueix protegint, en espais oberts les mesures podran ser molt lleus. Podrem esquiar com esquiàvem abans de la pandèmia”, ha afirmat, tot i que estan molt pendents de com evoluciona la nova variant del virus que fa que a països com ara el Regne Unit els contagis s’hagin tornat a disparar. La gran esperança, ha insistit, són les vacunes, que de moment es mostren efectives també amb les noves variants. 

En el cas de l’esquí ha explicat que s’està en converses amb els països veïns per veure cap on van les mesures a aplicar, però que en tot cas “entenem que als camps de neu, que són a l’aire lliure, les mesures han de ser molt poc preventives”. De fet, ha assegurat que “no estic excessivament preocupat” i la previsió és que tant a França com a Espanya, si l’evolució epidemiològica segueix pel bon camí, les mesures siguin “molt lleugeres”. “Una altra cosa són els espais tancats”, ha advertit, si bé no va avançar quins seran els requisits que es fixaran adduint que encara s’hi està treballant i primer vol tractar-ho amb el sector. Justament demà hi ha una reunió prevista.

Sobre els espais interiors tan sols ha avançat que es vol que siguin mesures “molt homogènies per a tots els espais, que hi hagi els mateixos criteris”. No ho ha dit clarament, però era fàcil llegir entre línies el fet que s’opti pel passaport Covid com a eina per alleugerir restriccions, tal com ja va avançar el BonDia. “El resultat de l’oci nocturn ens guia cap on hem d’anar i les mesures a prendre a qualsevol altre establiment”, ha exposat.

De fet, l’experiència en el cas de l’oci nocturn està sent molt positiva. “Els locals d’oci nocturn han esdevingut llocs segurs i no hi ha transmissió del virus”, ha afirmat, i ha afegit que aquesta situació “ens anima” i és el que els porta a preparar els nous protocols. En el cas concretat de les discoteques i pubs ja ha anunciat que “seguiran oberts i volem que pugui tenir les màximes llibertats possibles”.

Oferiment per vacunar a països del tercer món
Andorra s’ha ofert a Covax per enviar un equip de sanitaris i membres de la Creu Roja perquè amb coordinació amb un equip de la Creu Roja del país de destí puguin ajudar en el procés de vacunació als països amb rendes més baixes. S’està pendent que es concreti “quan i on”, però ha destacat el fet de “posar el nostre petit granet de sorra”. I és que el ministre ha tornat a insistir en la importància de la vacunació, i ha destacat que és el que permet tenir l’hospital i l’UCI sense pacients. Tot en una jornada en què s'han notificat 11 positius nous i els casos actius van augmentar de 3, fins a arribar  a 87. Pel que fa a pla de vacunació, ja s’han administrat 106.831 vacunes.

Taula de treball per analitzar l’augment de despesa sanitària
Els consellers generals han interpel·lar Benazet sobre l’increment de despesa sanitària. El ministre ha explicat que es fa difícil “comparar” la situació actual amb els anys anteriors a la pandèmia, però ha assegurat que a banda de la introducció de les visites telemàtiques, “hi ha molts altres factors” que han fet incrementar aquesta despesa, com ara proves diagnòstiques, baixes laborals o una davallada dels ingressos del SAAS. Tot i així ha explicat que hi ha la voluntat d’analitzar la situació i en això treballen el Col·legi de Metges, el SAAS, la CASS i el ministeri de Salut, “per posar ordre”. Així, ha avançat que el mes que ve hi haurà una reunió de la taula de treball on a banda de tots aquests organismes també s’hi sumarà el ministeri de Finances, ja que es vol esbrinar si l’increment és un signe del que pot passar més endavant o si tan sols és un pic.

Igualment, ha recordat que ja no es poden fer les visites telefòniques, sinó que les visites telemàtiques s’han de fer a través de la història clínica compartida i han de quedar registrades. “Per tant, no és el metge qui ha de trucar, sinó que el pacient demana i s’agenda la consulta”, ha explicat. També ha afegit que es troba en curs la licitació d’una nova eina que ha de permetre controlar i millorar el que s’està fent. Sobre aquest tema també ha volgut comparar-se amb els països veïns, i ha indicat que tant a França com a Espanya les visites telemàtiques representen entre un 30 i un 35% de l’activitat total. “I crec que és el que quedarà aquí també”, ha augurat, sempre, això sí, necessitant una primera visita presencial.

Per últim, i en relació amb l’aplicació de salut, ha remarcat que és una eina “amb molt interès de futur” i que de mica en mica ha d’anar permetent moltes altres coses a banda de disposar de la informació de la Covid. Així, si es viatja, es vol que a qualsevol lloc del món es pugui accedir a la informació.

Andorra
pandèmia
covid
esquí
camps de neu
restriccions
mesures
hivern
temporada
benazet

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Lo que vulgui…. Al final manen la generalitat i frança…. A veure que ens deixen fer…..com ens confinin mentre ells esquien vull veure on van els passatgers dels Avions de la Seu
Completament d’acord, al Martínez només li interessa quedar bé amb els seus amics, del Sant Psu i el Clínic.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte