Diari digital d'Andorra Bondia
Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.
Vista de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Benvinguts visitants, siguin d’on siguin, sense témer el coronavirus


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

L’alarma generada al voltant del coronavirus ha fet reaccionar el Govern, que els darrers dies ha decidit enviar notes informatives tant als establiments turístics com a les escoles per informar sobre què és el Covid-19, com prevenir-lo, com actuar en cas de detectar-ne un cas o recordant les recomanacions donades en relació amb aquelles persones que han viatjat en una zona de risc.
En el cas de la nota enviada als establiments turístics, queda clar que un dels objectius de l’executiu és evitar que es puguin donar situacions de discriminació d’algun client en funció del lloc de procedència. Així, s’informa que “no hi ha restricció pel que fa als visitants, vinguin d’on vinguin i tinguin la nacionalitat que tinguin”. 
Sí que es notifica el procediment per seguir si l’allotjament es troba amb una persona malalta: mantenir la distància amb l’afectat, avisar el 116 i demanar al malalt que mentre estigui pendent de la visita o les indicacions mèdiques no es mogui de la seva estança. Ara bé, s’especifica clarament que en cap cas es vol que els establiments es converteixin en una mena de vigilants de possibles infectats. “No demanem que estigueu pendents d’identificar malalts”, remarca la nota.
En cas de confirmar-se un cas de Covid-19 a l’allotjament, s’exposa que serà l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri qui es posarà en contacte amb l’establiment per donar-los les directrius per seguir i identificar els contactes del cas. I com a mesura higiènica, caldrà netejar la unitat d’allotjament en què hagués estat l’hoste malalt. Prenguin nota de la fórmula: una solució d’hipoclorit sòdic que contingui 1.000 ppm de color actiu (dilució 1:50 d’un lleixiu amb concentració 40-50 gr/litre preparada recentment). Però com es recorda, aquests virus “s’inactiven al cap de 5 minuts d’estar en contacte amb desinfectants com el lleixiu domèstic”. Igualment, es recomana al personal de neteja que utilitzi equip de protecció adient, amb mascareta, bata de màniga llarga i guants.
En el cas de les escoles, la nota és més pedagògica. Es detalla què és el coronavirus, quins són els seus símptomes i es recordaque si bé no hi ha un tractament específic, sí que hi ha tractament per al control dels símptomes, per tant, aquest dependrà de la situació de cada pacient.
En les dues notes s’apuntatambé les recomanacions de protecció individual per reduir la transmissió, com rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques, tossir o esternudar tapant-se la boca, preferiblement amb el colze o amb un mocador d’un sol ús i mantenir una distància d’un mentre amb les altres persones. Uns consells que es destaca que no són exclusius per al coronavirus.
Tot plegat, després d’haver superat la primera setmana amb degoteig constant de possibles casos a l’hospital. S’ha descartat el virus en quatre ocasions, un està pendent de resultats i hi ha dues dones en observació domiciliària després d’haver viatjat en un avió procedent de Milà en el qual també hi anava un cas confirmat de Covid-19.

Benvinguts
visitants
siguin
d’on siguin
sense
témer
coronavirus
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic