Diari digital d'Andorra Bondia
Micó i Armengol, durant la presentació de les dades.
Micó i Armengol, durant la presentació de les dades.

Caiguda del 33% de la facturació per la Covid durant el primer semestre


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La pandèmia de coronavirus ha tingut un impacte notable en les empreses del país. Tal com mostren els resultats de l’enquesta elaborada entre la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i el CRES, els negocis han registrat una caiguda mitjana de la facturació del 33% durant el primer semestre de l’any. Una xifra derivada del fet que pràcticament 7 de cada 10 empreses van haver d’aturar l’activitat durant el confinament.

Així, un 72%  de les empreses i autònoms enquestats manifesten haver patit una caiguda de la xifra de vendes a causa de l’afectació de la Covid-19. Només un 6% parlen d’una evolució a l’alça de les vendes en comparació amb el mateix període del 2019 i un 11% indica un comportament estable dels nivells d’activitat.


 
Unes dades que difereixen de la tendència que marcava el primer trimestre de l’any, quan gairebé la meitat de les mateixes empreses enquestades havien mantingut una xifra de vendes similar a la dels primers tres mesos del 2019 i prop del 20% del total havien registrat augments de la facturació d’entre el 10% i el 30% de mitjana. Una línia positiva que es va veure truncada pel confinament. Per sectors, els més afectats van ser benzineres i hoteleria (en el 100% dels casos es manifesta una disminució de les vendes), seguides de la construcció (95%), la restauració (91%) i el transport (92%). En canvi, els supermercats i grans magatzems, i els comerços d’alimentació són les activitats que en una proporció més gran han indicat haver incrementat la facturació.

L’enquesta també incideix en les previsions de cara al segon semestre i la majoria d’enquestats consideren que serà difícil recuperar uns nivells d’activitat normalitzats. 4 de cada 10 empreses preveuen que l’impacte negatiu de la Covid-19 s’intensificarà els propers mesos i en global estimen una caiguda de les vendes superior al 15% de mitjana durant el segon semestre de l’any. Igualment, 6 de cada 10 considera que l’impacte negatiu de la crisi sanitària sobre l’activitat pot durar fins a un any o més.

Continuïtat del negoci
Un 82% de les empreses enquestades afirma que no té previst tancar. D’aquestes, el 68% manifesta que amb els propis recursos se’n sortiran i un 14% que tirarà endavant amb les mesures del Govern. Així i tot, un 12% dels enquestats diu que es planteja el tancament (un percentatge que s’enfila fins al 27% en el cas de la restauració) i un 3% afirmen que hauran de tancar definitivament a causa de la pandèmia.
Pel que fa a l’impacte de la crisi en les plantilles, un 56% dels enquestats diu que no ha tingut cap efecte, un 26% manifesta que ha hagut de fer reduccions de jornada o suspensions del contracte de treball, un 6% no ha pogut renovar contractes temporals, un 3% ha acomiadat treballadors i un 9% assenyala altres impactes. L’hoteleria és el sector que més afectat s’ha vist en aquest àmbit. De cara als propers sis mesos, la majoria són optimistes i un 93% diu que no preveu fer acomiadaments, mentre que un 2% té previst fer-en algun.
La Cambra de Comerç farà una segona enquesta al gener per valorar el segon semestre de l’any i veure les perspectives de cara al 2021.

Bona nota sanitària
Els empresaris valoren amb una nota de 4,2 sobre 5 la gestió sanitària de la crisi que ha dut a terme el Govern i puntuen amb un 3,5 la gestió econòmica de la crisi. En conjunt, el grau de satisfacció amb les mesures implementades pel Govern de suport a l’activitat econòmica rep de mitjana una puntuació de 3,7. En canvi, quan es tracta de valorar la situació econòmica actual i les perspectives de cara als propers sis mesos, les valoracions són més baixes, a l’entorn del 2,6 d’un màxim de 5.

De fet, un 55% dels enquestats consideren que les mesures de suport a l’activitat han estat adequades i suficients, mentre que un 12% creu que no són suficients. Un 4% apunta que en un primer moment van ser suficients, però que ara cal aprovar-ne més. Les empreses més petites són les més descontentes.

cambra
caiguda
33%
facturació
primer
trimestre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic