Diari digital d'Andorra Bondia

Cal diversificar les fonts d’energia cercant alternatives de producció elèctrica dins Andorra


Escrit per: 
Agències

Aquesta és una de les principals conclusions que s’ha extret de la ponència que Ramon Cereza, director de Desenvolupament Estratègic de FEDA i president del Centre de Tractament de Residus (CTRASA), ha realitzat en la 22ª Diada Andorra de l’UCE.

Segons Cereza, el preu cada vegada més elevat del gasoil així com la capacitat limitada de les xarxes elèctriques que connecten amb França i Espanya fan pensar en la necessitat de buscar alternatives energètiques que a la vegada permetin anar cobrint en major mesura la demanda a partir de producció interna.
Cereza ha exposat que la demanda d’energia a Andorra durant el 2008 i pel que portem de 2009 pràcticament s’ha mantingut i, per tant, ens trobem en un moment on la demanda creix de manera moderada. No obstant, la represa d’aquest creixement sostingut de la demanda crearà a mitjà termini la saturació de les línies elèctriques de 110 KV actuals. Aquest fet, mostra la necessitat, ha dit, d’adoptar una solució vàlida a llarg termini substituint les línies actuals per altres de 225 KV.

D’altra banda, ha constatat que durant els darrers anys tant les matèries primeres com l’energia han sofert uns augments molt important en el mercat internacional i, darrerament, es pot veure com part de les noves edificacions es projecten amb calefacció elèctrica.

Un altre dels punts destacats de la ponència és el que fa referència a les accions de FEDA per fer front a les demandes d’electricitat. En aquest aspecte, Cereza ha explicat els tres objectius prioritaris: reforçar la xarxa de transport d’alta tensió que connecta amb França i Espanya i que permetrà triplicar la capacitat de la xarxa actual en els pròxims 5 anys; Potenciar projectes de cogeneració amb GNL i biomassa com a combustibles que han de permetre incrementar la producció elèctrica dins Andorra i substituir part del consum de gasoil actual per altres combustibles més nets, posant en marxa projectes molt més eficients des del punt de vista energètic; i el darrer, que tracta de potenciar l’ús d’energies renovables, tenint en compte l’impacte ambiental dels projectes i la creació d’un marc regulatori que contempli un sistema d’incentius assumible.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic